Belinda Aebi: “Zigeunerbloed”

zigeunerbloed(Recensie)
Vanaf haar debuutjaar levert Belinda Aebi elk jaar een misdaadverhaal af met onderzoeksrechter Maud Gelderman in de hoofdrol.
Na Dubbelspel (2010), Het geluid van stilte (2011), Het containermeisje (2012) en Darkroom (2013) is Zigeunerbloed (2014) de vijfde misdaadroman van Belinda Aebi.

Inhoud

Het verhaal wordt in de ik-vorm gebracht door Lukas Bekaert, intercultureel bemiddelaar van de stad Gent. Op klacht van een verzuurd oud koppel over zwerfvuil dat volgens hen door Roma wordt achtergelaten in hun voortuin, neemt Lukas contact op met de Roma-zigeuners.
De communicatie verloopt echter heel stroef. Hij leert er toch de 19-jarige Iulia Drobny kennen die pas is bevallen. Ze geeft hem haar dagboek mee om de taal van de Roma aan te leren. Als achtjarige Slowaakse is ze met dit dagboek begonnen.
Bij het begin van de Gentse Feesten verdwijnt Iulia in het gewoel. Tijdens de belangrijkste tien dagen van het jaar voor de Gentse stad valt geen spoor meer van haar te bekennen. Onderzoeksrechter Maud Gelderman start samen met de speurders Max en Gijs het onderzoek.
Zonderling genoeg worden er nog zeer geheimzinnige sms’jes verzonden vanuit de gsm van Iulia, ook naar Lukas. Die besluit om zich haar lot aan te trekken en gaat op zoek naar haar, ook in het Roma-milieu. Hij komt in aanraking met Rada, een beeldmooie jonge zigeunervrouw. Hoewel hij een getrouwd man is met een kind, voelt hij zich erg tot haar aangetrokken. In zijn zoektocht naar het zigeunermeisje komt hij daardoor in allerlei moeilijke situaties terecht.
Met de hulp van Maud Gelderman en haar team komen heel wat onwelriekende zaken aan het licht.

Commentaar

Belinda laat ons hier op een zeer indringende wijze kennis maken met de Roma-problematiek. Ze schetst die onverbloemd en zeer uitvoerig. Dat geeft een meerwaarde aan het verhaal. Ze weet de zoektocht naar het ontvoerde zigeunermeisje zeer spannend weer te geven. Daarbij lost ze geleidelijk informatie die leidt naar de locatie waar ze gevangen zit. De lezer kan zelf gemakkelijk gevolgtrekkingen maken als bijvoorbeeld Amadeus wordt verbonden met de geur van vlees die Iulia gewaar wordt.
Elk hoofdstuk begint met de Nieuwsbrief over de Gentse Feesten. Een bijkomende verhaallijn vormt ook het dagboek van Iulia, waarvan de inhoud langzaam wordt ontrafeld. De jeugd en de miserie van Iulia komt zo tevoorschijn. Interessante vondsten van de auteur.

Beoordeling

Belinda Aebi levert hier weer een spannende thriller af die ons tegelijkertijd confronteert met de zeer realistisch weergegeven problemen rond de Roma-zigeuners. Een aanrader.

Uitgeverij Manteau, Antwerpen, 2014, 296 blz.

Willy Van Damme

Biografie Belinda Aebi