Film “Zaak: De Zutter” van Katrien Ryserhove

“Zaak: De Zutter” van Katrien Ryserhove op het witte doek

Naast haar boek “Zaak: De Zutter”, dat in 2012 verscheen, was het altijd een droom van Katrien Ryserhove om een film te maken over deze zaak. Met veel moed en doorzetting als scenariste, productieleidster, verdeler en producente van de film,  heeft ze samen met 300 medewerkers uiteindelijk haar droom gerealiseerd. De gelijknamige  film “Zaak: De Zutter” wordt aan de pers voorgesteld op 14 april 2016 in Kinepolis Brugge. Vanaf 20 april draait de film voor het groot publiek in Kinepolis Gent en Brugge. U krijgt alvast een voorsmaakje met de trailer.

Zaak: De Zutter’ gaat over één van de moorden van Beernem. De film wil enerzijds alle vroegere vooroordelen en misverstanden over die moordzaak uit de weg ruimen en anderzijds aantonen wat zo’n misdrijf teweegbrengt in de families van het slachtoffer én de dader(s). Het onderwerp blijft immers actueel. De emoties en handelingen van alle betrokkenen waren toen niet anders dan in hedendaagse moordonderzoeken. Onze kranten staan vol met verslagen over misdrijven en assisenzaken. ‘Zaak: De Zutter’ was daarin de koploper. Een nooit gekende media-aandacht zorgde voor bekendheid tot ver buiten de landsgrenzen. Conflicten tussen magistraten onderling en met de parketten-generaal doken toen ook al op. Nu verloopt het jammer genoeg nog zo. Misschien kan de film ‘Zaak: De Zutter’ daarin verandering brengen?

Inhoud
In de kermisnacht van 7 op 8 november 1926 verdween de boerenzoon Hector De Zutter. Het gonsde in de gemeente van de geruchten over een mogelijke doodslag. De betichten behoorden tot de welgestelde burgerij en genoten bovendien de bescherming van de burgemeester wiens schoonzoon rechter bij het parket van Brugge was. Daarom hielden de inwoners van Beernem de lippen stijf dicht toen het lijk gevonden werd. Julienne De Zutter, zus van het slachtoffer, ging dan maar zelf op zoek naar mogelijke getuigen. Zij werd daarbij geholpen door Victor De Lille, uitgever van “‘t Getrouwe Maldeghem”. Hij schreef week na week over de moord en  richtte een steunfonds voor moeder De Zutter op. Uiteindelijk werden er drie betichten aangehouden …

Scenariste: Katrien Ryserhove
Regisseurs: Emmanuel De Coster – Ingrid De Vos
D.O.P. : Mark Sanders
Montage: Jan Bollen
Muziek: Jan Vermersch
Belangrijkste acteurs:
Katrijn Govaert, Bert Vannieuwenhuyse, Tim David, AnnaMaria De Schepper, Vincenzo Dejonghe, Leen De Veirman, Bob De Moor, Joris Blaton, Kurt Defrancq, Tony Blanchard en Geert De Groote.
Producent: Het Moment bvba – Merendree
moordenvanbeernem.bezaakdezutter.be
tel: 09/3720588 of 0473/875467
e-mail: het.moment@ryserhove.be

Film_dezutter_crew