Recensie: Witse / De Nederlandse connectie van Guido Eekhaut

denederlandseconnectieIn de Witse-reeks van Uitgeverij Houtekiet is weer een nieuw spannend boek verschenen, ditmaal geschreven door de doorgewinterde schrijver Guido Eekhaut.

Inhoud

In een sjieke villawijk net buiten Halle is ’s nachts een moord gepleegd. In een luxueuze villa die zonder veel vragen op weekbasis kan worden gehuurd, wordt de volgende morgen het naakte levenloze lichaam van een 18-jarig meisje aangetroffen op de grond naast het bed waarin de 45-jarige Nederlandse politicus Elvin de Pauw bewusteloos lag. Die is de voorzitter van de Nederlandse Nieuwe Partij, een populaire extreem-rechtse partij. Er was nog een tweede meisje aanwezig geweest, maar die had ’s nachts het pand verlaten. Ze werd echter opgepikt door een man en in zijn wagen ontvoerd.

Als Witse met de zaak wordt belast, krijgt hij tot zijn groot ongenoegen een waakhond mee. De hoofdcommissaris van de Nederlandse Veiligheidsdienst gaat overal met hem mee vanwege de bijzondere Nederlandse connectie. Voor de eigenzinnige commissaris Witse zijn de moord en de ontvoering een nieuwe uitdaging.

Commentaar

De auteur voert in dit typische Witse-verhaal naast het hoofdpersonage het kwartet op bekend van de televisiereeks. Hoofdcommissaris Wytinckx die wil dat er volgens het boekje wordt gewerkt en daardoor meermaals overhoop ligt met de methodes van de eigengereide Witse. Hoofdinspecteur Van Deun die met heimwee terugdenkt aan de militaire structuur bij de rijkswacht. De erg strikte man geeft zure reacties op de onorthodoxe werkwijze van zijn baas. Inspecteur Dams is de rustige jongen met computer-expertise. Tine Smets is als assistente van Witse de enige die hem op zijn plaats durft te zetten en de zaken diplomatischer aanpakt. Deze bekende personages worden in vlees en bloed neergezet.
De verhaalstijl en de plot getuigen van het vakmanschap van de auteur. De politici die overlopen (soms letterlijk) van intriges en gekonkelfoes krijgen van hem een veeg uit de pan. Ook het verschil in benadering van de Nederlanders en de Belgen wordt in de verf gezet.

Beoordeling

Guido Eekhaut bewijst eens te meer dat hij een getalenteerd schrijver is.
Aanbevelenswaardig voor de liefhebber van een typisch Witse-verhaal. En dat zijn er ongetwijfeld heel wat!

Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen, 2013, 246 blz.

Willy Van Damme