Auteur: Wim Menheer

Biografie

foto wim Menheer 1Wim Menheer werd geboren in Borgerhout op 21 augustus 1937. Studeerde aan het Koninklijk Atheneum in Antwerpen. Hij schreef enkele teksten in het schoolblad “Ars” maar vanaf dan volgde een literaire stilte. Hij ging werken als verkoper in een fotozaak en trouwde in 1962 met Frieda Borms. In 1968 verhuisde hij naar Tienen waar hij eerst als gerant en vanaf 1985 als eigenaar een fotozaak runde. Hij kreeg een dochter, Eva. In de vrije uren deed hij intens aan badminton en richtte in 1970 de club “Badminton Tienen” op waarvan hij tot in de jaren tachtig voorzitter was. Na een meniscusoperatie moest hij het op sportief vlak wat rustiger aan doen. Toen nam hij de pen weer op.

In 1989 verscheen ‘In de schaduw van de eik”, een verhalenbundel waarin een zoektocht zat verborgen. Toen, en waarschijnlijk ook nu nog, een bijzonderheid en een unicum in de uitgeverswereld. Vanaf het begin van de jaren negentig begon hij ook met poëzie met publicaties in de tijdschriften Gierik, Appel en Verba. Hij behaalde verschillende prijzen, o.a in de Jules Van Campenhoutprijs in Meise, de cc Boontjeprijs in Sint Niklaas, poëzieprijzen van Ieper, Merendree, Oostende, Sint Truiden. In 2000 werd hij laureaat van de Jeanne Vandeputteprijs in Blankenberge. Hij trad toe tot het dichterscollectief “Mengmettaal” in Leuven.

In 1998 verscheen zijn eerste misdaadroman : ‘ Het purperen oog’.

Bij de heropstart van het tijdschrift Verba in 2002 werd hij hoofdredacteur en in datzelfde jaar verscheen de foto-poëziebundel “ Spoorloos. Reizen in woord en lens.” De gedichten zijn ontstaan naar aanleiding van de aanleg van de hogesnelheidstrein tussen Brussel en Keulen. Foto’s van een verwoest landschap. Een poëtische evocatie van het onherroepelijke.

In 2005 verscheen de foto-poëziebundel “ Bijna thuis”. Een verzameling van 25 sonnetten die gegroeid zijn uit de bezoeken die de dichter-fotograaf bracht aan rusthuizen in Tienen en omgeving om er pasfoto’s te maken van de bewoners. Een confrontatie met de essentie van leven en dood. Deze bundel werd genomineerd voor de poëzieprijs van Merendree.

Samen met Danny Rega bracht hij in maart 2012 de bundel ‘Raadsels in Goud’, gedichten naar schilderijen van Gustav Klimt.

Bibliografie misdaadromans

  • Het purperen oog  – Uitgeverij Verba, Vereniging Brabantse Auteurs (1998)
  • Alfred Lek – Uitgeverij Kramat (2008)
  • Wurgend Mooi – Uitgeverij Kramat (2011)
  • In het oog van de lens – Uitgeverij Verba, Vereniging Brabantse Auteurs (2014)(nominatie Diamanten Kogel 2014),
  • Morgenster – Uitgeverij Ellessy, (2016)
  • Dodenzang – Uitgeverij Verba (2017)
  • Het weerzien  – Uitgeverij Het Punt (2019)
  • Furie – Uitgeverij Het Punt (2022)