Auteur: Guy Didelez

DidelezGuy Didelez (1952, Merksem) werkte eerst twintig jaar in het onderwijs. Sinds september 1995 leeft hij voltijds als auteur-scenarist van zijn pen. Hij schrijft zowel voor kinderen als voor jeugd en volwassenen. Niet alleen boeken (82 titels) maar ook toneel en musicals (meer dan 50 toneelstukken, vaak in samenwerking) en scenario’s voor radio en televisie. Zo werkte hij mee aan heel wat populaire programma’s: Het Koekoeksnest, Made in Vlaanderen, Sedes en Belli, Wittekerke. Hij schreef ook de televisiefilm ‘Vleugels’.
In 1988 publiceerde hij Raspoetin, zijn eerste jeugdboek. Het behaalde meteen de prijs voor het Beste Vlaamse Misdaadverhaal, een prijs die verder nooit meer aan een jeugdboek werd toegekend. Guy Didelez schreef samen met o.a. Marc De Bel en Patrick Bernauw. Met die laatste schreef hij vooral faction-jeugdboeken, waarin beide auteurs o.a. op zoek gaan naar onopgeloste moorden. Dat was bijvoorbeeld het geval voor In het Teken van de Ram dat werd bekroond met de Prijs Knokke-Heist voor het Beste Jeugdboek 1996 en met de prestigieuze Duitse ‘Eule des Monats’. Zijn boeken werden in het Frans, het Italiaans, het Zweeds, het Noors, het Spaans, het Thais, Het Koreaans, het Sloveens, het Duits, het Engels, het Tsjechisch en het Fins vertaald. Ze worden ook heel vaak herdrukt. Zo is Raspoetin, zijn eerste jeugdboek al bijna 30 jaar onafgebroken in de handel te verkrijgen en zit het inmiddels aan een negende druk. Veel andere boeken volgen in dit spoor.
Hoewel Guy de laatste jaren ook tal van emotionele, waargebeurde verhalen schreef die door jongeren heel graag gelezen worden, heeft hij nu met ‘De wraak van de jakjongen’ opnieuw bij zijn oude liefde voor psychologische thrillers aangeknoopt. Het boek behaalde meten de beurs Literaire Fictie van Sabam. De commissieleden schreven in hun verslag onder de indruk te zijn van het manuscript, het palmares en de schrijfstijl van de auteur.

Bibliografie (alleen in relatie met misdaad)

 • Voor volwassenen
  Moordende Verhalen (1983: Heideland Orbis: vierde druk)
  Zuster Virginia (1986 Uitgeverij Nioba, tweede druk)
  Speeltje (2003, Uitgeverij Davidsfonds, samen met Patrick Bernauw)
  De wraak van de Jakjongen (2017, uitgeverij Van Halewyck)
 • Voor de jeugd
  Raspoetin (1988: Uitgeverij Abiomo negende druk, bekroond als beste Vlaams Moord- en Misdaadverhaal. Vertaald in het Zweed en het Noors)
  Stemmen van de Overkant (1992, Uitgeverij Davidsfonds/Infodok, tweede druk)
  In het Teken van de Ram (1996) bekroond met de Prijs Knokke Heist Beste Jeugdboek en de ‘Eule des Monats. Vertaald in het Duits, het Italiaans, het Spaans
  Noors, geschreven samen met Patrick Bernauw)
  Raspoetin duikt weer op (1998: Uitgeverij Abimo, zesde druk)
  Het Februaricomplot (2000, Uitgeverij Davidsfonds/Infodok)
 • Radio en televisie
  Werkte mee aan de VRT-zondagavondreeks Sedes en Belli, waar hij samen met Patrick Bernauw voor 4 afleveringen het scenario schreef.
  Bedacht heel wat misdaadlijnen in andere TV- en/of radioreeksen.
 • Toneel
  Schreef ook een aantal (komische) thrillers voor toneel met als topper ‘Het Wittebroodslijk’ (samen met Paul Coppens; meer dan 300 opvoeringen).

Voor info over de overige boeken, toneelstukken en scenario’s www.guydidelez.be