VVMA Lid: Bram Dehouck

Tweevoudig Gouden Strop-winnaar Bram Dehouck (°1978) werd geboren in het West-Vlaamse Poperinge. Na een rustige jeugd tussen de hoppevelden trok hij op achttienjarige leeftijd naar Gent. Daar volgde hij eerst een artistieke opleiding; vervolgens studeerde hij journalistiek.

In 2007 publiceerde Bram Dehouck het non-fictieboek  Het meisje dat vergeet, het aangrijpende verhaal van Geertrui, slachtoffer van een weekendongeval, maar bovenal een krachtige jonge vrouw met een vechtlust om u tegen te zeggen. Het meisje dat vergeet werd unaniem lovend onthaald door de pers.

Twee jaar later debuteerde Bram als romanauteur met De minzame moordenaar. In 2010 werd Brams eerste misdaadroman bekroond met de Schaduwprijs en de Gouden Strop, een dubbelslag die geen enkele misdaadauteur hem ooit heeft voorgedaan. De jury loofde Brams durf om de gangbare paden van het Nederlandstalige misdaadverhaal te verlaten.  Met De minzame moordenaar leverde hij een “onvervalste whydunnit” af, “een debuut dat meteen meesterschap bewijst”. De jury was zo onder de indruk dat ze liet checken of het wel degelijk om een echte debuutroman ging.

In mei 2011 lag Brams nieuwe boek in de winkel: Een zomer zonder slaap, uitgegeven bij de Nederlandse uitgeverij De Geus.

Het boek was amper verschenen toen Shooting Star Filmcompany een optie nam op de filmrechten. Een zomer zonder slaap werd genomineerd voor de Knack Hercule Poirotprijs en won de Hercule Poirotpublieksprijs. In 2012 werd het boek bekroond met de Gouden Strop. De Duitse vertaling, Sommer ohne Schlaf, verscheen in februari 2014 bij btb Verlag (Random House).

Hellekind, Brams derde roman, verscheen in november 2013.

Bibliografie

Thrillers

Roman

  • Het meisje dat vergeet, Uitgeverij Van Halewyck (2007)