Jeannette Mimi Funk: “Beeldenstorm”

Net zoals Moord in de TT-wijk en De Kanaalkom, de vorige politiethrillers van Jeannette Mimi Funk, speelt Beeldenstorm zich af tegen het decor van de stad Hasselt. Commissaris Esther Kreif en haar rechterhand Ilona Berkocheck, de eigenzinnige speurders die we kennen uit de eerdere romans, zien zich eens te meer voor een raadsel geplaatst. Esther Kreif ontvangt een aantal anonieme brieven, met telkens een cryptische tekening en een geheimzinnig stukje tekst in uitgeknipte letters. Na elke brief blijkt een standbeeld in de stad met verf besmeurd. Wat betekent dit? Waarom zijn de brieven aan Esther persoonlijk gericht? In het licht van de festiviteiten die voor dat najaar op stapel staan, maakt de Hasseltse burgemeester zich ernstig zorgen om het imago van de stad. De dader moet zo snel mogelijk gevat worden. Esther en Ilona trachten te achterhalen welke methode de “schilder” gebruikt om de verf op vrij grote hoogte zo snel op de standbeelden aan te brengen. Bij de Hasseltse politie krijgt de vandaal al snel de bijnaam “Kladder”. Maar gaat het hier werkelijk om één en dezelfde persoon? En wat is dan zijn bedoeling? Verscheidene pistes worden gevolgd, maar het blijft tasten in het duister. Tot het onderzoek doorkruist wordt door een verdacht overlijden, dat alle aandacht van de onderzoekers opeist. Moord? Zelfmoord?

Langzaamaan wordt duidelijk dat de speurders wel degelijk achter een moordenaar aanzitten. Maar wat is zijn drijfveer? Esther en Ilona slagen erin een aantal stukken van de puzzel samen te brengen. Dan volgt een nieuwe moordpoging en worden weer drie standbeelden met verf beklad. De gebeurtenissen komen in een stroomversnelling…

Ook wie niet eerder kennismaakte met Esther Kreif en Ilona Berkocheck kan deze thriller smaken. Voor wie de stad een beetje (of heel goed) kent, geeft de rol van de Hasseltse standbeelden een extra dimensie aan het verhaal.

Hilde Verhoeven

Biografie Jeannette Mimi Funk