Peter Geelen is van opleiding orthopedagoog. Hij werd later personeelsverantwoordelijke en preventieadviseur.
Hij schreef poëzie en kortverhalen. Na 2007 kreeg hij meer tijd om romans te schrijven.
Inhoud
Carl Gardener, een professor, krijgt de opdracht de dagboeken van van Beethoven op vervalsing te onderzoeken. Na een ‘toevallige’ ontmoeting met zijn vroegere schoolvriend David, besluit hij de hulp van deze laatste in te roepen. David accepteert het aanbod , maar heeft andere plannen. Hij zint op wraak. Beethovens geest beheerst deze muzikale thriller van de eerste tot de laatste pagina. Op de covertekening zien we al hoe een woeste Ludwig Van zijn dramatische muziek laat stormen over een grauw, hedendaags New York. Maar auteur Peter Geelen heeft er vooral voor gezorgd dat het getormenteerde levensverhaal van de grote componist het hele boek blijft beklijven. Hij slaagt erin de geestestoestand van de geniale, maar ook erg eenzame en dikwijls depressieve grootmeester weer te geven. Dat lukt, door de gedeeltelijke en geleidelijke weergave van de nagelaten dagboeken van de componist. Daarnaast schrijft hij een boeiend verhaal door het ziektebeeld van van Beethoven sterk uit te vergroten naar de geest van de dolende, krankzinnige David. Een ambitieus idee maar …het lukt, want met deze twee basiselementen construeert Geelen een spannende thriller, die vooral in de finale de lezer bij het nekvel grijpt. De samenwerking met David betekent al snel het einde van Carl’s evenwichtig leventje dat hij samen met zijn partner Liss in The Big Apple leidt. Een net spant zich rond de hoofdfiguur en de intrige – die ontstaat uit de dagboeken van de muzikant – nestelt zich als een wurgslang rond zijn bestaan.
Commentaar
Hoewel de opbouw van de roman redelijk traag en nogal volgens een strikt schema verloopt, slaagt de auteur erin de lezer te boeien door de verzorgde taal, de geloofwaardige karakters en vooral de uitstekende en uitgebreide research over van Beethoven. Hij maakt bovendien een het verstandig gebruik van diens dagboeken.
Beoordeling
Een aanrader dus, want naast een stevig verhaal met de nodige suspens, krijgt de lezer een interessante kijk op de dagboeken en de innerlijke wereld van de tragische componist, die odes schreef aan de vreugde, maar zelf gek van verdriet werd wegens zijn nakend isolement door de opkomst van zijn doofheid. Dus: ga naar uw favoriete zetel, neem het boek en loop nog even naar de platenkast om die oude Best Of Classic op te snorren en geniet van deze woeste symfonie met tragische afloop! Roll over Beethoven…
Uitgeverij Kramat, Westerlo, 2010, 310 blz Stefan Stallaert