VVMA Lid: Katrien Ryserhove

katrienRyserhoveKatrien Ryserhove (1957) gaf in een vroeger leven les, maar werkt nu al een hele tijd als schrijfster en heeft een eigen uitgeverij en productiehuis: ‘Het Moment bvba’. Zij woont en werkt in Merendree.

Zij schreef vier politieromans over hetzelfde Gentse politieteam, namelijk: “Regie Mortis”, “Het Wodkameisje”, “De Forummoorden” en “En nu, Bojana ?” Daarnaast schreef ze ook nog een psychologische roman ‘Milde waanzin’ en twee boeken over waar gebeurde moordzaken in Beernem, namelijk “De Moorden van Beernem” (2003), en “Zaak: De Zutter” (2012).

Net zoals haar vader, Alfons Ryserhove, is Katrien Ryserhove in de ban van die moorden van Beernem. Los van die twee boeken vertolkte ze een mono- loog over dat onderwerp en gaf ze al een hele reeks voordrachten. Nu heeft ze nog grootsere plannen. Vol enthousiasme is Katrien van start gegaan met een nieuw project, namelijk een film over ‘Zaak: De Zutter’.

Haar belangstelling voor de Moorden van Beernem heeft ze van haar vader geërfd. Hij heeft jarenlang onderzoek gedaan naar deze zaken.
Voor ‘Zaak: De Zutter’ deed Katrien nog meer research en bekwam ze als enige de toestemming van het parket-generaal om het gerechtelijk dossier in te kijken. Daardoor kreeg ze een ander inzicht in de assisenzaak.

Over wie de moord beging, heeft ze nu een andere mening dan haar vader, maar beiden gaan niet akkoord met de uitspraak van het gerecht.

Haar boek is opgevat als een roman, een verhaal verteld vanuit het gezichts- punt van Julienne De Zutter, de zus van Hector, het slachtoffer. Uit het ge- rechtsdossier blijkt dat zij de drijvende kracht was in de familie om eerst de zoektocht naar Hector voort te zetten en later om het onderzoek niet in de doofpot te stoppen. Zij was de sterke vrouw in de familie.

De bewondering voor Julienne De Zutter is zo groot dat Katrien Ryserhove haar droom wil verwezenlijken: een film draaien over de Zaak: De Zutter. Uiteindelijk werd de film gerealiseerd en kwam in 2016 in de bioscoop. (zie Zaak: De Zutter)

Bibliografie

Meer info: