VVMA Lid: Roland Bergeys

rolandberguysRoland Bergeys behaalde enkele prijzen in literaire wedstrijden, waaronder de Hendrik Prijs-prijs van Het Belang van Limburg voor kortverhalen in 1996, een nominatie in de kortverhalenwedstrijd van het MAS (Museum Aan de Stroom) Antwerpen 2010 en de tweede plaats in de John Vermeulenprijs voor korte spannende verhalen 2012.

Hij bracht twee bundels uit: ‘Land van klei’ (over steenbakkers anno 1900) en ‘Stuurloos aan wal’ (sfeerbeeld van een Schipperskwartier).
Zijn toneelstukken werden opgevoerd op het Europees Theaterfestival, in het MuHKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen) , het Fakkelteater, en de Zoo in Antwerpen of vertaald in het Frans en in het Roemeens. Hij interviewde zo’n duizend auteurs, acteurs, zangers, regisseurs en beeldende kunstenaars voor wat men noemt een ‘levend publiek’ voor Radio Minerva’s Foyer, en dat in diverse theaters en culturele etablissementen (Raamtheater op het Zuid, Theater Ivonne Lex en De Groene Waterman in Antwerpen, het EWT-Theater in Deurne, en de FNAC in Wijnegem), speelde bluesharp bij Carlito’s bluesband en Matt Mahonyband.

Hij is auteur, regisseur, songsmid, gitarist, mondharmonicaspeler, zanger en verteller, en richtte de groep Uitgelezen Gezelschap op (Nekka-selectie 2003, opener van het internationaal Folkfestival Labadoux van Ingelmunster 2004, laureaat Stadsklank Antwerpen 2004).

Tegenwoordig trekt hij rond met zijn groepen Berline (www.bloggen.be/berline – cd Land van klei met steun van de provincie Antwerpen) en Borsalino (www.bloggen.be/borsa). Met die laatste brengt hij onder meer de voorstelling ‘Gaan jullie ons nu doodschieten?’ die gegroeid is uit het gelijknamige boek met verhalen over W.O.II bij uitgeverij Lannoo (april 2010).
In juni 2011 kwam het boek ‘Oorlogsliefde’ uit bij uitgeverij Lannoo.
De groep Berline (www.bloggen.be/berline) brengt deze love-story als gezongen vertelling.
In een aparte voorstellingenreeks trekt Roland rond als auteur, meer bepaald vertelt hij uit ‘Gaat jullie ons nu doodschieten?’ en uit ‘Oorlogsliefde’, de lezingen worden verlucht met klankfragmenten en fotoprojecties, en genieten de steun van Stichting Lezen.

Blogs:
www.bloggen.be/berline
www.bloggen.be/borsa
www.bloggen.be/ug
www.stichtinglezen.be

Contact: Roland.bergeys@skynet.be