Rik Vandamme: “Bericht uit een kasteel aan de Loir”

Vandamme_Loir_smDe Noorse generaal Strömberg is naar België afgereisd om er in het Koninklijk Hoger Instituut voor de Defensie (KHID) een internationaal team hoofdofficieren te trainen in een nieuwe techniek om informatie te ontleden: de ‘Noorse methode’.
Hij laat zijn laptop, at random, een zaak kiezen uit honderd nog niet uitgeklaarde historische moorden. Het lot valt op Henri IV, een Franse koning die vermoord werd in 1617. Gebeurde de steekpartij wel op de wijze zoals die in de geschiedenisboeken staat opgetekend? Was de veroordeelde messentrekker wel de echte dader? De generaal wil het onderzoeken met zijn Noorse methode. De Franse deelnemer aan de training, fregatkapitein Dieudonné Nicolai, protesteert. Volgens hem proberen alleen nog complotdenkers twijfel te zaaien in deze zaak.
Bij een stoutmoedige raid op de Grote Markt in Brussel wordt kort daarop generaal Strömberg zelf vermoord. De Belgische deelnemer, kolonel Jan Van Ninivé, krijgt kop noch staart aan de vreemde opeenvolging van de gebeurtenissen en trekt op onderzoek. Hij komt uit bij een bejaarde oogarts in het Franse Dax die in zijn vrije tijd amateurhistoricus is. Kolonel Van Ninivé treft de dokter aan in penibele omstandigheden. Tot zijn ontsteltenis moet hij vaststellen dat hij niet de enige is die zijn oog liet vallen op de oogarts.
Tijdens een memorabel diner waar kolonel van Ninivé tussen de gerechten in voor zijn leven vreest, komt hij tot enige schokkende inzichten. Hij wordt naar Parijs begeleid, waar hem bepaalde voorstellen worden gedaan, op voorwaarde dat hij voor altijd zwijgt. Zal de waarheid werkelijk voor eeuwig verloren gaan? Of misschien toch nog aan het licht komen?

Dit boek is geschreven in de ik-vorm en uitgegeven onder het pseudoniem Jan van Ninivé met een fictieve levensloop.
Jan Van Ninivé (Antwerpen 1960 – Le Lude (Fr) 2013) was luitenant-kolonel in het Belgische leger. Hij werd internationaal erkend als een autoriteit op het gebied van informatiebeheer. In 2004 brak hij onverwacht zijn militaire carrière af en trok hij zich terug op zijn landgoed in Frankrijk. Hij kwam om het leven bij een jachtongeval.

Bericht uit een kasteel aan de Loir – Uitgeverij Hoofdse Letters (2019)

Biografie Rik Vandamme