Pieter Aspe: “Zonder voorschrift”

(Recensie)
Aspe_zonder_voorschriftEen homejacking waarbij enkel een oude computer en een kleine wagen worden meegenomen na een stoeipartij tussen slachtoffer en inbreker. Dat is het niet alledaagse en bizarre begin van ‘Zonder voorschrift’.
Als het slachtoffer daarna haar overvaller helpt onder te duiken en ze hun amoureuze escapades verder zette, heb je het gevoel dat dit niet dadelijk iets voor Van In is.
Hij laat dat ook duidelijk blijken. Toch krijgt hij interesse in deze zaak zodra de carjacker vermoord wordt. Een doordeweekse moord? Neen, hier is duidelijk meer aan de hand.
Vanaf dan vallen de dodelijke slachtoffers bij bosjes. Ook Van In wordt een slachtoffer. Of zal de hoofdinspecteur toch nog gered worden nadat hij besmet is met een nog onbekende dodelijke bacterie?

De belangen van de farmaceutische sector spelen in ‘Zonder voorschrift’een cruciale rol en een aantal van hun beschamende praktijken wordt belicht. Hun meedogenloosheid kent geen grenzen en iedereen die ook maar van ver of dichtbij iets zou kunnen verraden wordt zonder aanziens des persoons uitgeschakeld.
Jammer dat het boek  – onder tijdsdruk? – nogal abrupt eindigt.

‘Zonder voorschrift’ is een typische Aspe. Voor de liefhebbers is deze Aspe een genietbaar boek dat hen enkele uren ontspanning bezorgt. En voor wie er niet van houdt… daar is het boek niet voor geschreven.

Uitgeverij Manteau – 2014 – 313 blz

Gaston Loomans

Biografie Pieter Aspe