Patrick Bernauw: “Het geslacht van de engel”

Bernauw - Het geslacht van de engel01_smLang geleden las ik in De Zwanen van Stonehenge, het onvolprezen boek van Hubert Lampo over het magisch-realisme, over de schrijver Arthur Machen. Hoe hij met een kort verhaal in de vorm van een artikel verantwoordelijk werd voor een van de grootste mythes van de Grote Oorlog. In augustus 1914 stond het Britse leger bij het Belgische stadje Mons namelijk op het punt geheel vernietigd te worden door de Duitsers, die drie keer zo sterk waren. Tot een magisch schimmenleger aan hun zijde verscheen.
`Ik heb ze verzonnen! bleef Machen het nadien hardnekkig herhalen.
`Onzin, zeiden de veteranen die de eerste grote slag van de Eerste Wereldoorlog overleefden. `Wij hebben de Engelen van Mons met onze eigen ogen gezien!
Bernauw_geslacht_smHet artikel was de start van een jarenlange zoektocht naar de waarheid achter een verhaal, en naar de werkelijke aard van `het mysterie van Mons. Wat was daar precies aan de hand geweest? Uiteindelijk leidde het mij, met dank aan het ondertussen uitgevonden internet, naar de geheime experimenten met `black propaganda die zowel vóór en tijdens de Eerste Wereldoorlog als nog lang daarna door de Britse geheime dienst werden opgezet. Zo maakte ik niet alleen kennis met de Engelen, maar ook met de Hellehond van Mons, met ultra-moderne PSY OPS of `psychologische operaties, en met zeer wetenschappelijk onderbouwde technieken van misleiding en desinformatie waarbij de `magie evenwel nooit ver weg was. Ook om die reden kon deze `historische faction thriller, waarvan de wortels te vinden zijn in een boek over het magisch-realisme, alleen een onversneden magisch-realistische roman worden.

Het geslacht van de engel (e-book), uitgeverij vzw De Scriptomanen, 2014.
Het geslacht van de engel, uitgeverij Mijnbestseller.Nl, 2016

Biografie Patrick Bernauw