Recensie: ‘Op drift’ van Rik Vanwalleghem

opdriftRik Vanwalleghem (1952) is gekend als gewezen wielerjournalist en ex-hoofdredacteur van het Nieuwsblad. Hij schrijft nog steeds voor de Standaard en is sinds 2006 directeur van het Centrum Ronde van Vlaanderen in Oudenaarde. Zijn opleiding als bioloog, met een fascinatie voor de genetica, was zeker een inspiratie voor deze uitzonderlijke en spannende roman, waarin de spelonken van de menselijke ziel in een onbarmhartige en rauwe stijl worden belicht.

Inhoud

Dit boeiende en hedendaagse misdaadverhaal speelt zich voornamelijk af in Antwerpen en deels in Afrika. Het hoofdpersonage leidt een dubbel leven, vergelijkbaar met Dr Jekyll en Mr Hyde. Voor de buitenwereld  is hij een trouwe en onberispelijke echtgenoot en beroepsmatig een gewaardeerde wetenschapsjournalist.bij een dagblad-uitgeverij. In het verborgene is hij een meester-manipulator en een gewetenloze, seksueel geobsedeerde en dwangmatige moordenaar, die in een parallelle werkelijkheid leeft. De moorden gebeuren door zijn andere ik. Hij is “un homme avec ses secrets”. De omstandigheden dwingen hem om te moorden. Hij beschouwt zichzelf als een minzaam man.  Na een moord daalt er een ontspannen rust over heen. Je kan moeilijk sympathie voor hem voelen en toch dwingt  zijn handelswijze – in de gegeven omstandigheden – tot een zekere mate van begrip wanneer zijn stoppen doorslaan.

Hij hakt een opdringerige en onsmakelijke prostituee, Nina Denab,  in mootjes. Bewust geeft hij aanwijzingen over zijn moord door bijvoorbeeld het moordwapen aan zijn echtgenote te schenken en door te loslippig te spreken over de moord. Zijn echtgenote, Suzanne, lijdt ondertussen onder  het verlies van haar dochtertje, Laure, die door haar schuld verongelukt is. Dit weegt op de relatie met haar man, die zijn seksuele genoegens elders botviert. Maar ook Suzanne geniet uitbundig van de lesbische relatie met haar vriendin, Sophie. Na een vrijpartij met Sophie wordt Suzanne aangerand waardoor zij ongewild en onbewust – in het politiebureau en in haar werkplaats – in contact komt met de broer van de door haar man vermoorde prostituee.

Het hoofdpersonage gebruikt zijn talent van meester-manipulator en chanteert zijn chef om een dure “zakenreis” naar Dakar. Daar wil hij zich ontdoen van een bewijsstuk van zijn eerste moord. Ondertussen vindt zijn  echtgenote nieuwe sporen van zijn eerste moord. Hij heeft dus geen perfecte moord gepleegd. In Dakar probeert hij zijn libido en copulatiekoorts tevergeefs onder controle te houden,. Hij heeft er een goddelijke verschijning van Odille, een figuur met een fijnbesneden gestalte, die een bovenaardse gratie uitstraalt, Ze bezit een gekmakende schuldeloosheid van de jeugd, topprostitutie. Dat alles schudt zijn lustdemonen weer wakker. Zijn ongebreidelde lust brengt hem meer en meer in de problemen.

Commentaar

Het literaire debuut van Rik Vanwalleghem is een prachtige misdaadroman geworden, die je bij de keel grijpt en je niet meer loslaat tot aan de laatste bladzijde.  De auteur voert je mee in de duistere denk- en leefwereld van dit bijzonder hoofdpersonage. Het perfecte taalgebruik is zeer expliciet erotisch. Hij zegt in één woord hetzelfde als andere auteurs in meerdere zinnen. En,  je krijgt soms begrip voor de seriemoordenaar.
Het verhaal bevat een aantal toevalligheden en ontmoetingen, die in het werkelijke leven misschien niet echt realistisch zijn, maar die wel een spannend en aangrijpend verhaal opleveren.

Beoordeling                                                                                                                                                                            

Op Drift is een prachtig boek, dat je bij de keel grijpt en dat je in één adem uitleest. Het fenomenaal rijke taalgebruik van de auteur is van een uitzonderlijk niveau.  Ik heb talloze nieuwe woorden leren kennen, die weergeven wat de auteur bedoelt. Eén woord van hem zegt evenveel als meerdere zinnen van vele auteurs. Zijn woorden zijn vaak expliciet erotisch.  Ik heb enorm genoten van dit boek! Het is een absolute aanrader voor wie van dit genre houdt.

Uitgeverij  Borgerhoff & Lamberigts, Gent,  2014,  220 blz.

Jos Smets