Gaston Van Camp: Moord in Pompei

moordinompei(Recensie)
De veelschrijver Gaston Van Camp heeft al meer dan 130 boeken geschreven. Voorwaar een prestatie. De geschiedenisleraar brengt ons nogmaals een fijn historisch verhaal.

Inhoud
Het verhaal begint in het jaar 62, wanneer een aardbeving grote delen van Pompei verwoest ( de auteur gebruikt de Italiaanse schrijfwijze, waar Pompeii gebruikelijker is voor de oude stad). Onder de slachtoffers is Julius Natulus, het liefje van de 16-jarige Serna Valens. Zij is de dochter van Gavius Valens, die hogerop wil klimmen op de sociale ladder en tevens een politieke carrière ambieert. Deze rijke wijnboer zegt dat ook zijn vrouw is omgekomen door instortend puin. In feite heeft hij zijn vrouw vermoord omdat ze een verhouding had met de frescoschilder Cornelius Rufus. Die had als opdracht erotische taferelen aan te brengen in de slaapkamer.
Als Serna dit alles te weten komt van de huisslaven, verlaat ze het ouderlijke huis en vertrekt ze naar Napels om er een zangcarrière op te bouwen. Gavius Valens zorgt ervoor dat Rufus wordt beticht van een juwelenroof, zodat die naar Mauretanië moet vluchten.
Tien jaar later keert Rufus terug naar Pompei om de waarheid aan het licht te brengen. Dat veroorzaakt een aaneenschakeling van intriges, afpersing en moorden. Ook Domitianus, de zoon van keizer Vespasianus, geraakt in dit kluwen van haat en wraak betrokken.

Commentaar
Het is ongelooflijk hoe exact de auteur een beeld ophangt van het leven in de Romeinse stad Pompei, waar de rijke inwoners van Rome een buitenverblijf hadden aan de prachtige baai van Napels. Tot in de kleinste details weet hij de Romeinse maatschappij van toen weer te geven en zo voor ons weer helemaal tot leven komt. Chapeau!
Keerzijde van de medaille is echter dat dit soms leidt tot lange uitweidingen die in het verhaal niet altijd belangrijk zijn. Uitleg verstrekken over ‘pomarium’, ‘puteolanum’, ‘Quadriportucus’ en de erediensten van Isis en Mithras, remt de vaart van het verhaal. Ook de veelvuldige overpeinzingen van de hoofdpersonages vallen soms wat langgerekt uit.
De ingenieus uitgewerkte plot maakt echter veel goed om de spanning er in te houden. De lezer wordt aldus meegezogen naar een verrassende ontknoping.

Beoordeling
Voor liefhebbers van een spannend historisch verhaal is dit een uitstekend boek. De lezer wordt helemaal ondergedompeld in de tijd van toen.

Uitgeverij Kramat, Westerlo, 2013, 262 blz.

Willy Van Damme