Ludo Geluykens: ‘Moord aan de balie’

moordaandebalie(Recensie)
Ludo Geluykens is een Vlaamse schrijver van tot heden een vijftal misdaadromans. Hij woont in Ranst, een gemeente tussen Lier en Antwerpen. Hij werkte als veiligheidsmanager en is nu op vervroegd pensioen. We kunnen spreken over een laatbloeier in het genre.

Inhoud

‘Moord aan de balie’ is de vijfde politiethriller in de reeks van het duo ‘Somers en De Winter’, commissaris en hoofdinspecteur bij de politie van Lier. Deze spannende roman biedt de lezer een perfect en realistisch misdaadverhaal in de sfeer van ‘wie is de dader’? De gebeurtenissen grijpen plaats in de juridische wereld en geografisch in de provincie Antwerpen, aan de Belgische en Nederlandse kust en  Ardennen.

Twee topadvocaten, John Claes en Bram Van Cleemput werken samen in hetzelfde kantoor dat voornamelijk beklant wordt door beruchte misdadigers. John Claes is echter iets selectiever en kieskeuriger in het aanvaarden van verdachte criminele klanten. Bram Van Cleemput is dat helemaal niet. Na een echtelijke ruzie overnacht John Claes in een hotel. Diezelfde nacht wordt hij in zijn  hotelkamer vermoord. Werd hij vermoord door – of in opdracht van – zijn vennoot, Bram Van Cleemput, wegens zijn weigering om bepaalde strafzaken te pleiten?  Of moet de dader gezocht worden in het zwaar criminele milieu van de klanten van het advocatenkantoor? Heeft de weigering om te pleiten kwaad bloed gezet in het milieu? Of is een veroordeelde misdadiger niet tevreden over het werk van deze advocaten en vindt hij dat hij te zwaar voor zijn misdaden gestraft werd? Ook de echtgenote van Claes vervoegt het legertje verdachten. Somers en De Winter worden belast met het onderzoek van de moord. Ons speurdersduo volgt alle mogelijke wegen. Ondermeer ook dat van gerechtelijk journalist, Leo Aerts, die in De Standaard schrijft dat de politie op het verkeerde spoor zit. Hij beweert dat de verantwoordelijken in het gerechtelijke milieu gezocht moeten worden. Ook nog andere elementen komen als verdachten in het vizier.

Maar dan wordt ook Bram Van Cleemput vermoord, dé advocaat die de wetten en de regels zo goed kent dat hij er dikwijls in slaagt om een vrijspraak wegens procedurefouten te verkrijgen. Tot er alweer iemand vermoord wordt. En ook die moord houdt blijkbaar verband met de beide voorgaande. Ondertussen loopt de zoektocht naar de daders niet van een leien dakje en zitten de speurders met hun handen in het haar. Uiteindelijk hebben de rechercheurs  het goede spoor van de misdadiger(s) te pakken.

Commentaar

De auteur confronteert ons met combines en afpersingen op alle niveaus in onze samenleving. Deze roman speelt zich af in het milieu van rechters en advocaten, wat de nieuwsgierigheid naar de ware toedracht van de gebeurtenissen bij sommige lezers stevig zal prikkelen. De huidige toestanden in gerechtelijke kringen zullen voor genoeg verbeelding zorgen.

Beoordeling

Deze roman is een thriller die blijft boeien tot de uiteindelijke ontknoping. Vanaf de eerste bladzijde zorgt de auteur voor enkele uren aangenaam leesplezier, wat de liefhebber van het genre zeker zal op prijs stellen.

Uitgeverij Leesgenot, Ranst,  2014,  302 blz.

Jos Smets

Biografie Ludo Geluykens