Sterre Carron: ‘Matsya’

matsya(Recensie)
Sterre Carron studeerde tropische geneeskunde aan het Tropisch Instituut in Antwerpen en was enkele jaren werkzaam voor Artsen zonder Grenzen. De auteur is gespecialiseerd in forensische geneeskunde en oosterse spiritualiteit en is woonachtig in Mechelen. Ze debuteerde in het najaar van 2013 als Vlaams misdaadauteur, met ‘Mara’. ‘Mara’ is een ruwe, harde en actievolle thriller waarin ze de Mechelse hoofdinspecteur, sectie Moord Rani Diaz introduceert. Slechts enkele maanden later publiceerde ze al haar volgende thriller ‘Tirtha’, waarvoor ze eveneens veel lovende commentaren ontving via de sociale media. Deze recensie gaat over ‘Matsya’.

Inhoud

In het najaar van 2014 verscheen ‘Matsya’, het derde boek in de Rani Diaz reeks, dat zich in het chique Bonheiden afspeelt.  Terwijl het echtpaar Ellen Verbeek en haar echtgenoot Mark De Jager, aanwezig zijn op een receptie wordt in hun villa, Emma de oppas van hun kinderen vermoord door een inbreker. Hoofdinspecteur Rani Diaz en haar collega inspecteur Bert Simons worden op de zaak gezet, wat leidt tot de snelle aanhouding van een hoofdverdachte voor deze moord.

Maar net wanneer ze denken, dat ze de dader hebben, breekt de hel volledig los! Ze worden opgeroepen voor één van de gruwelijkste misdaden  die ze zich kunnen inbeelden. Een misdrijf dat bij Rani oude wonden openrijt. Zodra bekend wordt dat het dochtertje van het gezin Verbeek-De Jager  ontvoerd is, is het voor Rani zonneklaar dat dit meer is dan zomaar een willekeurige ontvoering.

Het is duidelijk dat het gezin duistere zaken uit het verleden met zich meesleept. Dit is de rechtstreekse aanleiding  voor de misdaden die hen treft. Langzaam maar zeker ontrafelen Diaz en haar team de geheimen en kunnen ze de dader identificeren.

Commentaar

In tegenstelling tot haar vorige thrillers, die meer op actie gericht waren, is ‘Matsya’ haar eerste psychologische thriller in de Rani Diaz-reeks. ‘Matsya’ focust  voornamelijk op twee hoofdrolspelers, namelijk Rani Diaz die op haar eigen, soms arrogante manier van werken, resultaat weet te boeken. En dan is er nog de dader zelf. De lezer dringt mee binnen in de geest van de dader en maakt zo de voorbereiding van een misdrijf mee. Hij komt te weten waardoor de dader getriggerd wordt en waarom die dan precies aanleiding waren om de misdrijven te plegen

Ofschoon ‘Matsya’ als afzonderlijk boek kan gelezen worden,  is het aan te raden de boeken  in de Rani Diaz-reeks in de juiste volgorde te lezen. De lezer wordt dan extra beloond door de binding met het hoofdpersonage, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. De drie boeken werden binnen een periode van één jaar gepubliceerd. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de afwerking,  de eindredactie heeft enkele drukfouten over het hoofd gezien.

Beoordeling

Ook ‘Matsya’ is  een sterk boek in de Rani Diazreeks, dat vooral bekoort door de combinatie van romantiek, emotionele scènes, actie, gruwelijke misdaden en een psychologische inbreng.  Gewoonweg één van de toppers in het Vlaamse misdaadlandschap en precies daarom een aanrader!

Matsya, Nederlandse Auteurs Uitgeverij (2014), 368 blz.

Kevin Glibert

Biografie Sterre Carron