(Recensie)
De vroegere bouwhandelaar uit Pepingen, José Pierreux, leeft nu voltijds van het schrijven van misdaadverhalen. Zijn boeken situeren zich in Knokke. Deze rijke gemeente spreekt volgens hem enorm tot de verbeelding van zijn lezers.
In Laatste halte: Lippensville voert merkwaardig genoeg zijn hoofdpersonage Luk Borré niet het onderzoek.
Inhoud
Stefan Anthenus, een politieman in Knokke rand de welgevormde Monique Van Wens aan als ze ’s ochtends haar winkel binnentreedt. Wanneer een koppel in de winkel komt, vlucht de politieman hals over kop weg naar het strand. Daar loopt hij aan een strandhokje pardoes tegen een jongeman aan, die daardoor het bewustzijn verliest. Hij verwisselt zijn kleren met die van de jongeman en beschuldigt hem van de aanranding. Als de onbekende weer bij bewustzijn is, wordt hij aangehouden en beschuldigd van poging tot verkrachting. Vreemd genoeg zegt de jongeman geen woord. Niemand weet wie hij is, want hij heeft geen papieren bij zich, waaruit zijn identiteit zou blijken.
Het moeilijk vorderende onderzoek doet twee Knokse speurders in Engeland belanden. Op basis van een getuigenis van een oude man wordt de echtgenoot van Monique van Wens aldaar aan de tand gevoeld, wat leidt tot een rits van andere gebeurtenissen.
Commentaar
Het is gissen naar de afwezigheid van de eigenzinnige Knokse topspeurder Luk Borré in dit verhaal. Dit keer komt de lezer van bij het begin al te weten wie de schuldige van is.
Alles draait dus rond de vraag of de andere politiemensen zullen ontdekken dat de schuldige één van hun is. De spanning ligt dus hierin of de waarheid aan het licht komt. Kan Anthenus zijn vergrijp blijven toedekken door zijn maten op een dwaalspoor te brengen?
Een nieuw uitgangspunt van de schrijver die gewoontegetrouw verder afgeeft op de rijkelui die in Knokke bevolken. Zo geeft hij aan dat de trein Brussel-Knokke op vrijdagavond barstenvol zakenlui, politici en hogere ambtenaren zit die hun verveelde echtgenotes vervoegen. In de volksmond ‘le train des cocus’ genoemd!
Pierreux voert het thema ‘verkrachting’ op door de gevoelens van een vroeger verkrachte politieagente naar voor te schuiven.
Beoordeling
De auteur weidt in dit boek nogal uitvoerig uit over allerhande onderwerpen zoals modewetten, statussymbolen en de ontstaansgeschiedenis van Knokke. Dit komt de spanning van het verhaal niet ten goede, maar blijft interessant om lezen.
Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen, 2012, 375 blz.
Willy Van Damme