Recensie: ‘Koekoeksjong’ van Tine Bergen

tinebergenNa Crème Brûlée is dit de tweede roman van Tine Bergen voor volwassenen. ‘Koekoeksjong’ is haar eerste thriller. Dit blijkt een populaire titel voor een thriller te zijn, want Robert Galbraith en Katarina Wennstam kozen er ook al voor.
De schrijfster werkt als freelancejournaliste en schreef al verscheidene jeugdboeken.

Inhoud

Anne is een jonge vrouw die pas is bevallen en zich niet goed in haar vel voelt. Postnatale depressie? Ze heeft het in ieder geval moeilijk met de huilbaby en de niet te beste verstandhouding in haar huwelijk. Ze lijdt onder de hevige vermoeidheid en haar onzeker bestaan baart haar zorgen.
Haar eenzame huis grenst aan een bos waarvan een zekere dreiging uitgaat. ’s Avonds merkt ze er herhaaldelijk lichtflitsen op. Geïntrigeerd gaat ze na enkele dagen toch eens in het bos kijken. Ze doet er de vreemde vondst van een sok van haar man Mikael.
Enkele dagen later bemerkt ze ’s avonds een schim langs de rand van het bos die een pak voortsleept dat de vorm van een lichaam heeft. Als ze haar man opbelt, krijgt ze geen antwoord. De volgende dag besluit ze het bos in te trekken en vindt er het lijk van een vrouw die al enkele weken spoorloos was gemeld. Vermits ze de sok van Mikael niet ver van deze plek had gevonden, begint ze haar man te verdenken van de moord. Ze weigert de politie er bij te betrekken en wil de zaak zelf onderzoeken, wat haar nog meer in de problemen brengt.
De zaak wordt nog gecompliceerder wanneer Richard, de broer van Mikael, ineens een bijzondere belangstelling voor haar krijgt.
Op regelmatige tijdstippen maakt de lezer ook kennis met de gedachtegang van de moordenaar.

Commentaar

Dit boek is sterk psychologisch uitgewerkt. De schrijfster is totaal in de huid van het hoofdpersonage gekropen, die zelf haar opstapelende problemen wil oplossen. Als vrouw werkt ze zich helemaal in de psyche van het steeds meer twijfelende personage in. De spanning wordt opgedreven door de wisselwerking tussen de gedachten van het hoofdpersonage en de moordenaar, die houdt van een kat en muisspelletje. Dit vlot geschreven verhaal met vele wendingen culmineert in een verrassende climax.

Beoordeling

Tine Bergen kan schrijven. Dat staat als een paal boven water. Ze weet in dit boek ook een ongelooflijke psychologische uitwerking te geven aan de hoofdpersonages, zodat je helemaal meeleeft met de protagonisten. Een uitstekend boek dat aangenaam leest.

Uitgeverij Linkeroever, Antwerpen, 2013, 196 blz.

Willy Van Damme