RECENSIE
Inhoud
In Kinderen van de Regenboog krijgen we te maken met de negentienjarige Evy Van Hemelen, die Toegepaste Economische Wetenschappen studeert in Antwerpen. Ze huurt daar een studentenkamer, maar woont bij haar oma in Hulshout tijdens weekends. Wanneer Evy op een vrijdagavond in oktober niet terugkeert uit Antwerpen, gaan haar oma en een buurvrouw naar haar op zoek. Op het kotadres kennen ze echter geen Evy, op de universiteit is ze eveneens onbekend.
Het duurt een tijdje voor de politie de zaak als ernstig beschouwt. Op haar teruggevonden gsm staat een foto van een vermoorde jonge vrouw, met een mysterieuze verwijzing die de zaak naar paganisme voert, het heidense aanbidden van natuurelementen.
Vanaf dan treedt het voor Beyens vertrouwde speurdersduo Coppens en Degraaf van de FGP Turnhout op het voorplan. Evy blijkt connecties te hebben met dat genootschap van paganisten, de Kinderen van de Regenboog. De hamvraag blijft: wat is er met Evy gebeurd?
De paganisten houden er eigenaardige principes op na. Zo benoemen ze elkaar met de namen van Noorse goden. Wat direct een leuke scène oplevert als Coppens daar komt binnen vallen.
Commentaar
Terwijl Coppens en Degraaf stelselmatig met het onderzoek vorderen, duiken tal van maatschappijkritische details op. Over kinderhandel bijvoorbeeld, de levenswijze van Roma, het witwassen van geld of over de sluitingsdagen van frituren. O ja, Coppens drinkt Duvel. Uiteindelijk komen alle uitgeworpen draadjes mooi samen.
Beoordeling
Kinderen van de Regenboog is een vlot verteld speurdersverhaal met mooie zijsprongen. Danny Beyens neemt duidelijk zijn tijd om alles voor te bereiden.
Raymond Rombout
Kinderen van de regenboog, uitgeverij Kramat (2012)