Wim Menheer: “In het oog van de lens”

Recensie

inhetoogvandelensWim Menheer (Borgerhout, 1937) trok in 1968 naar Tienen en opende er een fotozaak. Het hoeft dus niemand te verwonderen dat zijn vierde thriller In het oog van de lens als titel draagt.

Inhoud

Linda Ceusters en Eddie Spelmans vormen een jong echtpaar dat zoals vele andere jonge gezinnen van vandaag op zoek is naar een betaalbare woning. Ze hebben hun zinnen gezet op een oude boerderij in een verlaten uithoek aan de taalgrens. De bouwvallige honderd jaar oude hoeve vergt heel wat opknapwerk. Bij het opruimen van de hooizolder vinden ze in een oude koffer een Leica IIID, de Rolls Royce onder de fototoestellen. Ze ontdekken dat de camera gebruikt werd tijdens de Tweede Wereldoorlog en toebehoorde aan oorlogsfotograaf Carl Knopfmacher. Wanneer hun vriend Bart Poncelet hen zegt dat deze Leica heel uniek is en veel geld kan opbrengen, wil Eddie het fototoestel verkopen om de verbouwingskosten te kunnen betalen. Hij stuurt een fax met het aanbod naar een fotoclub en krijgt onmiddellijk daarop het bezoek van Dirk Poffé, de voorzitter van de club. Hij biedt hen een miljoen frank voor de koffer met het fototoestel. Uiteraard kunnen Linda en Eddie niet weerstaan aan dit uitzonderlijk hoge bod en wordt de koop gesloten.
Bij zijn thuiskomst wordt Dirk Poffé opgewacht door twee Duitsers die hem vermoorden en de camera meenemen. Ze waren echter uit op de film die nog in het fototoestel stak, maar wisten niet dat Bart die er had uitgehaald. In de loop van verhaal wordt duidelijk dat alles rond die film draait waarop foto’s van belangrijke nazis te zien zijn. Maar er staat ook een schilderij op van Gustav Klimt dat goud waard is.

Commentaar

Wim Menheer heeft een zeer spannend verhaal uitgewerkt dat teruggrijpt naar gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dat geeft hem de gelegenheid van verschillende verhaallijnen uit te werken die op het einde samenvallen. Mooi is de voortdurende afwisseling tussen heden en verleden, zodat we beetje bij beetje te weten komen welke geheimzinnige gebeurtenissen vroeger hebben plaatsgevonden. De karakters zijn levensecht weergegeven waardoor je echt met de lotgevallen van de hoofdpersonages meeleeft. Men tuimelt van de ene verrassing in de andere bij de boeiende zoektocht van Linda en Eddie die evenwel niet zonder gevaar is. De auteur weet het slot nog tot een verrassende anti-climax uit te bouwen.

Beoordeling

Dit is een boeiend verhaal dat met veel kennis van zaken wordt gebracht en de weerzinwekkende nazitijd weer oproept. Altijd een pluspunt dat de mensen aan die wandaden worden herinnerd. Een echt aanrader.

Uitgeverij Verba, 2014, 240 blz.

Willy Van Damme

Biografie Wim Menheer