Bert Bergs: Het Pi-algoritme

pialgoritme(Recensie)
Na Het duivelse recept (2012) en Cirkel Twaalf (2013) is Het Pi-algoritme al de derde thriller van Bert Bergs in drie jaar tijd. Dat is een strak aangehouden ritme van onze professor.

Inhoud

Boven Saarland komt een klein vliegtuig terecht in een hevige storm waardoor het in een bos te pletter stort. De twee inzittenden, de piloot en een passagier die met professor werd aangesproken, overleven het niet. Een week later vindt een wandelaar het wrak en verwittigt de politie.

Kort nadien wordt in België de vrouw van professor Gert Coorevits door de politie op de hoogte gebracht dat haar man in Duitsland in een vliegtuigongeval is omgekomen. Moeder Lydia en dochter Gina begeven zich ter plaatse om het lichaam van de professor te identificeren. Groot is hun verbazing als het getoonde lichaam dat van een onbekende man is. Ze begrijpen er niets meer van als ze vernemen dat professor Coorevits het symposium in Heidelberg plots had verlaten en sindsdien niet meer was teruggezien. Nog vreemder was het als ze vernamen dat hij met dat vliegtuigje naar Bonn vloog.

Gina spreekt de zus van onderzoeksjournalist Marc Ackein aan om hem in te schakelen en uit te zoeken wat er met de vermiste professor Coorevits is gebeurd. Die ontdekt dat de professor bezig was met een uitwerking van een algoritme in verband met de beveiliging van computers in een netwerk.

Op de universiteit waren rare zaken gebeurd. Bij een student stond een twaalf voor zijn examen, terwijl professor Vandersteen bij hoog en bij laag beweerde dat hij een vier had gegeven. In het auditorium vertoonde professor Vanden Bosche een pornofilmpje in plaats van een filmpje over resonantie. Bij de studentenevaluatie kreeg professor Martens tot zijn grote verbazing op alle items slecht tot zeer slecht.

Marc Ackein staat voor een zware taak om al deze zaken op te helderen en de professor terug te vinden. Hij komt daarbij in aanraking met de Stasi, de voormalige veiligheidsdienst van de DDR.

Commentaar

Bert Bergs voelt zich als een vis in het water bij de uitwerking van dit boek dat handelt over de beveiliging van computers. In een ingewikkelde constructie van bedrog, leugens, chantage en wraak laat hij Marc Ackein op zoek gaan naar professor Coorevits en de grote geheimen die rond hem hingen. Hij komt terecht in een rollercoaster van allerlei verwikkelingen. Al goed dat Bergs achteraan een opsomming heeft gegeven van alle personnages, want het zijn er heel wat. Naar mijn mening zelfs te veel. Maar goed, de plot zit goed in mekaar en het einde bevat een typische ‘twist in the tail’.

Beoordeling

Wie houdt van de cyberwereld en zijn blijkbaar onbeperkte mogelijkheden heeft een vette kluif aan dit verhaal. Het steekt ook een waarschuwende vinger op over het argeloze gebruik van de computer en doet ons inzien welke gevaren ons daarbij beloeren.

Uitgeverij Eigenboekuitgeven, 2014, 233 blz.

Willy Van Damme

Biografie Bert Bergs