Hercule Poirotprijs 2016

hp_2016_combined

De genomineerden  waren:

  • Toni Coppers met  “De hondenman” (Manteau)
  • Herman De Jonghe met “Ondergrond” (Kramat)
  • Guy Prieels met “De wraak van meneer Jules” (Houtekiet)
  • Sten Treland met “Zwarte olifant”  (Manteau)
  • Jan Van Der Cruysse met “Bling Bling” (Davidsfonds)

hp_2016

And the winner is …   Jan Van Der Cruysse met “Bling Bling”

Juryvoorzitter Lukas De Vos noemde het boek ‘een meesterlijk debuut in de wereld van diamant en reizen. Een strak in de hand gehouden compositie die heel breed uitwaaiert, maar waarover de auteur altijd de controle houdt, stilistisch en verhaalmatig geloofwaardig.’ Dat een debutant meteen wint, is een unicum.

bb_hp2016

Over het boek. Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. De daders gaan aan de haal met een koffertje diamanten. Vier miljoen. Albertien, verantwoordelijk voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht.
Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbaladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi.
Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

Hier leesfragment

Over de auteur. Jan Van Der Cruysse woont in Mortsel. Hij was woordvoerder van Brussels Airport en beleefde op die manier het reilen en zeilen van de luchtvaart gedurende meer dan twintig jaar vanop de eerste rij. In 2011 werd Van der Cruysse door de luchtvaartpers voor zijn stijl en professionaliteit nog verkozen tot ‘PR-man van het jaar’. In 2015 gaat hij aan de slag bij het Hasseltse communicatiebedrijf RCA Group. Daar staat hij binnen de pr-afdeling van RCA de klanten bij op het vlak van mediatraining, crisis- en corporate communicatie.
In de paar maanden vrije tijd tussen die twee jobs door schrijft hij zijn eerste misdaadroman over een diamantroof in Delhi.
‘Brussels Airport was voor mij een eindeloze bron van inspiratie voor het verzinnen van spannende verhalen en verknipte personages. De belevenissen van Albertien zijn gelukkig volstrekt fictief’, stelt hij gerust.

Publieksprijs

The Hercule Poirotpublieksprijs ging naar Toni Coppers met “De hondenman”

bb_hpp2016