Henk Van daele: “Een vermoorde kapitein”

Cover 'Een vermoorde kapitein'

Henk Van daele is op late leeftijd begonnen met het schrijven van politieverhalen. Dit is het tweede verhaal in de reeks ‘Skye terriër’.

Hoofdinspecteur Sofie Kegelaerts wandelt op een avond rustig naar haar avondcollege wanneer ze totaal onverwachts wordt geconfronteerd met een moord. Het slachtoffer blijkt een zeekapitein te zijn die op rust is. Elke week had de kapitein met zijn vrienden een gezellige kaartnamiddag en net op het moment dat deze kaartnamiddag wegens ziekte van één van de vrienden niet kon doorgaan, brandde de woning van de oude zeekapitein af en werd hij vermoord. Dit kon geen toeval zijn. De kapitein had enkele dure hobby’s. Zo was hij onder andere een verwoed verzamelaar van dure oude schilderijen.

Commissaris Achiel Sluytens, de befaamde ‘Skye terriër’ en hoofdinspecteur Sofie Kegelaerts zoeken in de onmiddellijke omgeving van het slachtoffer naar mogelijke moordenaars. Alle kennissen en vrienden van de kapitein passeren de revue alsook alle vroegere bemanningsleden die voor hem gewerkt hebben. Gaat het hier om een executie of een eremoord? Was het een passioneel drama of een roofmoord? De kapitein blijkt echter niet het enige slachtoffer te zijn en zo komen Kegelaerts en Sluytens in een moeilijk en spannend onderzoek terecht. Alle middelen worden aangewend om de moorden op te lossen. Zo wordt ook de Poseidon, het jacht van kapitein Tatul, onderzocht met drugshonden…

Henk Van daele beschrijft alles heel uitgebreid. Zo is de lezer helemaal op de hoogte van alle bijzonderheden. Hij legt ook wel persoonlijke herkenningspunten in zijn personages; zo stoort Commissaris Sluytens zich o.a. aan de hautaine houding van sommige parketmagistraten.

Van daele zet zijn hoofdpersonage neer als betrouwbaar, nauwgezet en volhardend.

Een boek voor diegene die graag een politieverhaal uit de omgeving van Antwerpen leest.

 

Uitgeverij Shop My Book, Antwerpen, 2014, 230 blz.

 

Ludo Geluykens

Biografie Henk Van daele