Jonathan Sonnst: “Heden rood, morgen dood”

jonathansonnstJonathan Sonnst is het pseudoniem van Geert Den Haerynck. Hij is Vlaams thrillerauteur en leerkracht geschiedenis. In 2003 en 2009 won hij de Hercule Poirotprijs voor de beste Vlaamse thriller. De schriftuur van zijn eerste Vlaamse misdaadverhaal kreeg vorm op het einde van zijn studie aan de Leuvense universiteit. Het vervolg was meer dan succesrijk. In 2012 verliet hij Manteau en stapte over naar uitgeverij Witsand.  Daar werkt hij nu aan een nieuwe reeks  met als hoofdfiguur Erica Steen. Het volgende boek is ondertussen vers van de pers.

 

Inhoud

Tijdens de bevrijding van gegijzelde passagiers van een bootkaping neemt Eva Kemp de identiteit van Erica Steen aan. Hiermee ontspint zich een kluwen van gebeurtenissen die het boek gestalte geeft. Zij en haar echtgenoot werkten als expats in Afrika. Kort daarna scheidde ze van haar man omdat hij een gewetenloze kerel is die potverteert. Hoewel zij uit hetzelfde hout gesneden is. Ze is een vastbesloten vrouw met lef die voor het geld gekozen heeft en zich niet laat afleiden door morele bezwaren. Als vroegere werkneemster van de Navo wordt ze door de overheid opgespoord voor haar aandeel in een wapensmokkel. Ze verbergt zich in Nigeria in een huurlingencompagnie, een oord van bloed, wraak en hebzucht. Terug in Europa vestigt ze zich als advocate bij Borluut en Partners, en kruist het pad van een Albanese gangsterfamilie met wie ze afrekent.  Ze vindt een deel van het losgeld van de kaping  terug, waardoor ze een zorgeloos leventje kan lijden. Ondertussen leert ze ook de zoon van haar werkgeefster kennen met wie ze een relatie begint zonder medeweten van haar bazin. ‘De Blauwe Kamer’ een geheim genootschap van magistraten met connecties bij de staatsveiligheid geeft haar gevaarlijke opdrachten, die ze met succes vervult. Ze probeert ondertussen achter de identiteit van deze vreemde personages te komen. Uiteindelijk belandt Erica onder het puin van een krot. Wie heeft de woning laten instorten?

 

Commentaar

De auteur heeft een vlotte directe schrijfstijl die de verbeelding van de lezer een handje toesteekt. Hij loodst ons zonder moeite door de brutale wereld van gangsters en criminelen die niet op een kogel zien. De dialogen komen waarachtig over.

 

Beoordeling

Het is een heel vreemd  maar verrassend boek dat goed in elkaar steekt. Er vloeit nogal wat bloed en er wordt losjes met wapens omgesprongen. Het geheel is evenzeer spannend als ontspannend. Voor de liefhebbers van actie.

Uitgeverij Witsand,  Antwerpen, 2013, 310 blz.

G. Castelyns

Biografie Jonathan Sonnst