De Vlaamse auteur Piet Teigeler is een man van het leven. Een gewezen journalist, dik in de zeventig en slurpend aan zijn pensioen onder de Spaanse zon. Hij ruilde zijn journalistieke pen geleidelijk in voor die van auteur, en perste er onder andere tien thrillers uit waarin het politieduo Carpentier en Dewit de dienst uitmaakt. Tussen dit boek en het vorige (Dood, 2007) nam Teigeler een Spaanse zee van tijd om zich te beraden over nieuwe personages, plots en tijdsbestek. Met Gevaarlijk volk heeft Piet Teigeler zich volledig herbrond.
Inhoud
We maken kennis met commissaris Henri Peeters, die leeft in het begin van de twintigste eeuw. Het zijn de jaren van Koning Leopold II, Priester Daens en de meedogenloze misbruiken van de industriële revolutie. Het is een vergeten tijdperk, waar politieonderzoek nog in haar kinderschoenen stond. Peeters zit met twee vervelende zaken: twee oudere homo’s gepakt voor openbare zedenschennis, en de moord op een jonge vrouw in het Warandepark. Een van de homo’s blijkt de vroegere leermeester van Henri. Het meisje in het park draagt dezelfde naam als zijn overleden zuster. Zijn zoektocht leidt hem langs de gebruikelijke achterkantjes van de toenmalige maatschappij: prostitutiehuizen, slachthuizen, vrijmetselarij. Kortom, hij onderzoekt en deduceert zoals zijn moderne collega’s hem dat zouden nadoen. Alleen verplaatst Henri zich per postkoets en moet hij niet dromen van aftappen van telefoons of verzamelen van DNA. Slechts de registratie van vingerafdrukken was in 1904 nog een relatief nieuw concept.
Commentaar
Het kader en de sfeer redden de thriller. De figuur van Henri Peeters heeft ongetwijfeld toekomst. Hij is jong en zal zijn tijd wel meegaan. Hij heeft brains en het is een verademing eens iemand bezig te zien die niet voortdurend loopt te zaniken over tests en proeven die het onderzoek ophouden.
Beoordeling
Geef ons nog wat meer smeuïge conflicten uit dat Leopoldiaanse tijdperk, meer pittige en onverwachte details uit het dagelijkse leven van 1904. En dat moet geen zes jaar meer duren.
Houtekiet, Antwerpen, 2013, 239 blz. 18,50 euro.
Raymond Rombout