Fred Van den Bergh: Gestolen brein

gestolenbrein(Recensie)
Na de miljardairstrilogie komt Fred Van den Bergh met een nieuwe intrigerende thriller.

Inhoud
Wanneer de jonge wiskundige Stijn Merlevede (wat een zonderlinge naam!) na een ongeval uit een diepe coma ontwaakt, merkt hij dat hij ineens over een geniaal brein beschikt. Hij kan de meest ingewikkelde wiskundige problemen de baas. Als hij een prijs van 1 miljoen dollar wint voor het verklaren van een onopgelost wiskundig probleem, is dit wereldnieuws en komt hij in de internationale belangstelling.
Op een internationaal congres van wiskundigen in Boedapest maakt hij furore. Een Russische geheime organisatie ziet de kans schoon om het genie en zijn vriendin te ontvoeren. Ze worden gebracht naar een geheim instituut in Rusland aan de Zwarte Zee. Daar moet Merlevede samenwerken met andere gereputeerde wetenschappers aan een mysterieus project dat van Rusland de belangrijkste wereldmacht moet maken. Ze zitten opgesloten op een militair domein waar elk contact met de buitenwereld onmogelijk is gemaakt. Ontsnappen uit dit felbewaakte vroegere luxe-resort voor de nomenclatura is ondenkbaar.
Als een gedreven wetenschapper gaat Merlevede volledig op in de uitdaging van dit project. Zijn vriendin is realistischer en vreest dat alle wetenschappers zullen worden geliquideerd eens ze hun taak volbracht hebben. Daarom zoekt ze koortsachtig naar een manier om aan die precaire situatie te ontsnappen. Uiteindelijk weet ze op een ingenieuze wijze de buitenwereld te verwittigen. Als de Amerikanen een militaire operatie opzetten om hen te bevrijden, eindigt dit in een drama.

Commentaar
Zowel de plot als de personages zijn heel realistisch uitgewerkt. De auteur schetst een treffend beeld van de ambitieuze wetenschapper die voor het morele dilemma staat te voldoen aan zijn drang om zijn vorsingswerk tot een goed einde te brengen of te weigeren aan een staatsgevaarlijk project mee te werken. Hij geeft ook goed het cynisme weer waarvan de grootmachten blijk geven in de internationale politiek, waarbij het lot van de burger van geen tel is.
De typering van actiethriller vind ik wat misleidend. Men vindt hier geen snel opeenvolgende acties à la Dan Brown. Het is eerder een goed opgebouwde spannende thriller die langzaam naar een climax leidt.

Beoordeling
Dit knap geschreven en goed gedocumenteerde boek is een echte aanrader voor de liefhebber van een spannend hedendaags verhaal met een hoge realiteitszin.

Lannoo, Tielt, 2013,  252 blz.  €19,99

Willy Van Damme