Gert Erauw: “Het plan”

erauw_het-plan_smDe jood duwt me een koffer toe. Schokt. Sluit de ogen terwijl een hand moeizaam in zijn vest tast.
Hij reikt me een kaartje aan. Wijst naar de koffer en schreeuwt. Niemand hoort hem.
“De koffer, van mij”. Het klinkt dof, ver weg, ijl vanuit een leegte.
Een stervende echo.
“Naar diamantbank, …snel,… hier niet veilig…alsjeblieft”.
Hier sta ik dan, behoorlijk ondersteboven van wat net gebeurde. Een ontploffing, een onverwachte opdracht en een mysterieuze koffer. Als ik thuis besluit de koffer open te maken, ben ik zowaar nog meer onder de indruk. 4 miljoen euro: zomaar voor het grijpen!
Wilde plannen. Eindeloze variaties op hetzelfde thema: steenrijk zijn! Maar hoe kan ik dit rijmen met mijn eigen schuldgevoel? Kan ik ongestraft dit geld voor mezelf houden? Euforie slaat om in twijfel en angst. Ik kies ervoor om het lot in handen van mijn drie beste vrienden te leggen. Zij krijgen elk een deel van de centen én meteen ook de verantwoordelijkheden die erbij horen…

Het plan – Uitgeverij davidsfonds (2007)

Biografie Gert Erauw