Bogaerts: “Femmes fatales”

femmesfatales(Recensie)
Sinds 2007 komt elk jaar het schrijversduo vader en zoon Bogaerts met een nieuw misdaadverhaal op de proppen. Femmes fatales is de  zoveelste thriller met topspeurder Claude Bottu in de hoofdrol en zoals gewoonlijk de stad Leuven als achtergrond heeft.

Inhoud

Het verhaal opent met de Leuvense commissaris Bottu en wetsdokter Werner Lievens die in de ontleedkamer commentaar leveren bij een vrouwenlijk dat in een bos werd gevonden. De vrouw in de veertig is onherkenbaar verminkt, wat lijkt te wijzen op een rituele moord. De vermoorde vrouw lijkt in beeld te komen op de bewakingscamera  die een week eerder de schietpartij op de Grote Markt in Leuven had geregistreerd. Daarbij werden twee mannen zonder identiteitspapieren neergeschoten vanuit de toren van de Sint-Pieterskerk. Eén van hen droeg vreemd genoeg een kogelvrij vest.

Tot ongenoegen van Commissaris Bottu komt de cel terrorisme zich ook met de zaak bemoeien. Wanneer de Leuvense Vaartkom wordt opgeschrikt door een bomaanslag op een aangemeerde woonboot, is het hek helemaal van de dam. Een terreuraanslag van de Russische maffia of Al Qaeda? In ieder geval voldoende om paniek te veroorzaken in de Leuvense bierstad. Commissaris komt onder druk te staan om de zaak zo snel als mogelijk op te lossen vooraleer er nog meer slachtoffers vallen. Toch kan hij niet verhinderen dat er nog meer doden vallen. Een aantal bloedmooie maar gevaarlijke vrouwen speelt hierbij een belangrijke rol. Vandaar uiteraard de titel Femmes fatales.

Ook het verleden van Bottu in Antwerpen wordt opgerakeld.  Daar zoekt hij vergeefs contact op met zijn enige zoon Simon, die een drugsverslaafde is.
Het verhaal ontbolstert zich verder in een rollercoaster van intriges en verrassende wendingen. Het leest als een TGV!

Commentaar

De zeer ingewikkelde plot is goed uitgewerkt met een groot aantal personages die toch elk een bepalende rol spelen. Dat maakt het echter niet altijd gemakkelijk om volgen, want er doen zich in de loop van het verhaal steeds meer complicaties voor die reiken tot in Oostende en zelfs tot in Panama.
Zijdelings komen er ook interessante thema’s aan bod over drugverslaving en verkrachting. Stof genoeg dus voor een rijk en boeiend verhaal waarin de spanning te snijden valt. Zoals het hoort komen we pas helemaal op het einde te weten hoe de vork in de steel zit.

Beoordeling

Eens te meer een boeiende thriller van het schrijversduo Bogaerts. Dit is puur vakmanschap.

Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen, 2012, 368 blz.

Willy Van Damme

Biografie Willy & Steven Bogaerts