Recensie: ‘Engelenlach’ van Chris Bossers

engelenlach“Engelenlach” is het tweede boek waarin Chris Bossers commissaris Willy Vercammen laat opdraven. Vercammen dingt mee naar de titel van meest corrupte politieman van West-Europa.

Inhoud

In dit verhaal moet Willy Vercammen een gruwelijke moord oplossen. Eén van de beste advocaten van Antwerpen is samen met zijn vriendin vermoord. De moordenaar is een oude bekende van de politie. Dat weten ze omdat één van zijn lichaamsdelen op de plaats van het misdrijf achtergebleven is. Vercammen vertrouwt echter het hele zaakje niet en al snel duiken er andere verhalen uit het verleden op. De zaak wordt ingewikkeld, echt iets voor Willy om dit op zijn eigen, niet zo normale, manier op te lossen.

Het verhaal begint in een Sabenabus, waarin een Antwerpse diamantair, op de weg tussen de luchthaven van Zaventem en Antwerpen overvallen wordt.  Het koffertje dat aan de man zijn arm is vastgemaakt wordt samen met een stuk van zijn arm, dat de gangsters er hebben afgeschoten, meegenomen.

Raymond Sabotier, een bekend advocaat, oud lid van de Raad van de Orde, plaatsvervangend vrederechter van het Vierde Kanton, past president van de Rotary, meester van de twintigste graad in de loge, woont samen met Anita, de ex van zijn oude vennoot Peter. In zijn chique villa worden de lichamen van hemzelf en van zijn vriendin aangetroffen. De moordenaar had van de slachtoffers de wangen opengesneden . De wonden liepen van aan de mond tot aan de oorlellen. Zo had hij op hun gelaat voorgoed een grimas gecreëerd die de onderzoekers spottend aanstaarde. Een engelenlach.

De kleindochter van Peter wordt ontvoerd en Willy Vercammen wordt gesommeerd om ook deze misdaad op te lossen.  De commissaris krijgt het wel heel erg druk.

Commentaar

Het hoofdpersonage, commissaris Willy Vercammen, doet steeds alles op zijn eigen manier. Van ‘volgens het boekje werken’ heeft Vercammen nog nooit gehoord.

De beschrijving van de scènes wanneer de moordenaar zijn slachtoffers ‘behandeld’  zijn zeer echt weergegeven, het zijn bloederige scènes die blijven plakken.

“Je moet altijd doen wat je zegt. Loze dreigementen zijn dodelijk voor je geloofwaardigheid” is een citaat uit het boek dat duidelijk aangeeft hoe het er aan toe gaat in dit spannende boek.

Het gehakketak tussen onderzoeksrechter Vandersmissen en commissaris Vercammen geeft het verhaal een apart sfeertje.

Beoordeling

Chris Bossers hanteert een vlotte stijl om de spanning in het verhaal te houden.

Voor de lezer herkenbare plaatsen zoals: het Albertkanaal, de Royerssluis, de Schelde, de Oudaan, enz… maken het lezen nog aangenamer.

De plot past naadloos in het verhaal en kent een verrassend einde.

Uitgeverij Kramat, Westerlo, 2010, 199 blz.

Ludo Geluykens

Biografie Chris Bossers