Paul Jacobs: Dood van een egoïst

doodvaneenegooist(Recensie)
Dit is de vijfde misdaadroman van deze meester van de spot. In zijn gekende stijl borduurt hij verder op de lotgevallen van het hoofdpersonage die ook in zijn vorige thrillers voorkwam.

Inhoud

Nadat Thomas Breens  uit de gevangenis werd ontslagen, verneemt hij het schokkende nieuws dat zijn vader bij een fietstochtje in de Kempen met zijn tweede vrouw Tessy door een boer op een pikdorsmachine werd overreden. Op de begrafenis ziet Thomas zijn vrouw Ellen weer, die hij terug voor zich wil winnen. Als ze samen de spullen opruimen van zijn vader, stuit Thomas op een oude wandelgids over de Kempen. Hij vindt er vreemde aantekeningen in met vraag- en uitroeptekens.
Wanneer een afgehakte hand door vissers wordt gevonden op een plaats die in de gids met een vraagteken werd gemarkeerd, wil Thomas er het fijne van weten. Hij gaat hardnekkig op onderzoek naar alle plaatsen die in de wandelgids met tekens werden aangeduid. Nog meer lichaamsdelen worden aldus gevonden. Zijn vermoeden dat zijn vader er mee te maken heeft, wordt alsmaar groter. Hij ontdekt dat hij zijn vader niet echt goed kende en heel wat te verbergen had. Stilaan komen heel wat familiegeheimen aan de oppervlakte. In een razend tempo volgen de ontwikkelingen en onthullingen zich op met verrassende wendingen tot op de laatste bladzijde.

Commentaar

Bij Paul Jacobs is de ironie nooit ver weg. Niet te verwonderen van een gewezen radioproducer die naam maakte met humorvolle programma’s als ‘De Rechtvaardige Rechters’ en ‘De Taalstrijd’.
Hij zoekt geregeld de paradox op: ‘De dokter was een populair chirurg geweest, zo te zien met honderden tevreden patiënten in de kerk. De ontevredenen waren waarschijnlijk dood.’ Aanhalingen van andere auteurs en historische personages zijn schering en inslag: John Cleese: ‘Do you want to make God laugh? Tell him your plans!’ of Lodewijk XVI over de guillotine: ‘Daar staat mijn kop niet naar!’
Paul maakt ook knipoogjes naar de lezer. Zo staat John Carr op een verdachtenlijstje, een verwijzing naar de bekende misdaadauteur John Dickson Carr, die de humor in zijn werk ook niet schuwt.
De auteur weet het spannend te houden terwijl Thomas zijn queeste naar de waarheid houdt. Dit is niet in het minst te wijten aan een stevig uitgewerkte plot die garant staat voor een echte pageturner.

Beoordeling

De erudiete auteur zorgt weer voor veel leesplezier met deze spannende thriller gekruid met schalkse accenten. Topkwaliteit!

Uitgeverij Houtekiet, Antwerpen, 2013, 251 blz.

Willy Van Damme