Recensie: ‘De Ziener’ van Kevin Valgaeren

Kevin Valgaeren heeft in 2012 terecht de Schaduwprijs gewonnen met De Ziener.
De Schaduwprijs is een literaire aanmoedigingsprijs, ingesteld in 1997 door het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, die jaarlijks in juni, aan het begin van de Maand van het Spannende Boek, wordt uitgereikt aan de auteur van het spannendste Nederlandstalige debuut. Uitsluitend fictiewerk wordt bekroond.

Inhoud

Het verhaal situeert zich in twee totaal verschillende tijdzones.
In de zestiende eeuw heeft de executie van een jonge zuster en een jonge pater geleid tot het ontstaan van een legende in het dorp Borley in het zuidoosten van Engeland. Op het einde van de negentiende eeuw laat dominee Henry Bull op de fundamenten van het oude klooster een nieuwe pastorie bouwen. Vanuit deze pastorie beginnen een reeks onverklaarbare gebeurtenissen en waarnemingen.

In 2007 zijn de ouders van David Mayfair omgekomen bij een ongeval met hun auto. David is een roekeloze jongeman die een duistere gave heeft: hij kan namelijk voorbij het leven kijken en zo de dood observeren. Zijn oom Dorian Walpole adopteert David en haalt hem vanuit het provinciestadje Turnhout in België naar de Engelse grootstad Londen. In deze metropool ontwikkelt David zich onder de vleugels van zijn oom tot Ziener. Het probleem is dat David geen angst kent en wanneer een anonieme briefschrijver de Ziener vraagt om de moord op twee kindermeisjes te komen onderzoeken, vertrekt hij, tegen de zin van Dorian, naar het mysterieuze plaatsje Borley. Al snel blijkt dat Borley zijn duistere geheimen niet zomaar zal prijsgeven. Stap voor stap leert de Ziener wat echte angst is. Uit de gebeurtenissen blijkt dat zijn aanwezigheid in Borley geen toeval is.

Commentaar

Door zijn beschrijvende stijl trekt Kevin Valgaeren je als het ware mee in het verhaal. Je waant je soms terug in de zestiende eeuw. De manier waar hij deze toch niet alledaagse materie over een Ziener beschrijft, zorgt ervoor dat je als het ware zelf de gebeurtenissen beleeft.
De overgangen van het verleden naar het heden en terug verlopen naadloos. Het leven vanuit de zestiende eeuw wordt aan de hand van flashbacks teruggehaald en in het verhaal verwerkt. Het wordt duidelijk hoe de Ziener zijn ‘stiel’ geleerd heeft.

Beoordeling

De zorgvuldig opgebouwde spanning blijft je vasthouden tot op het einde. Valgaeren zorgt voor een verrassend slot.
Voor de liefhebbers van een misdaadverhaal dat gebaseerd is op historische feiten is dit boek zeker een aanrader.

Uitgeverij Kramat, Westerlo, 2012, 454 blz.

Ludo Geluykens