Rudy Soetewey: ‘De laatste reis’

delaatstereis(Recensie)
Deze historische thriller werd door Rudy Soetewey geschreven in 1996 naar aanleiding van een persoonlijk drama dat hij van zich af wou schrijven. In 2013 was er een heruitgave.

Inhoud

In 1912 wordt door een zeeman een dagboek aangeboden aan Patrick Stearns, een redacteur bij de London Times. In zijn relaas vertelt een verdwenen Londense societyfiguur, onder de schuilnaam Victor Pierson, dat hij aan boord van een oceaanreus die naar Amerika vaart een jonge vrouw, Marsha Carey, belet van zelfmoord te plegen door overboord te springen.
Victor was gelukkig getrouwd met Mary Bear, de dochter van een bankier. Zijn wereld stort ineen als zijn vrouw onverwacht overlijdt aan een beroerte. Hij bereid zich voor om zelfmoord te plegen.
Marsha Carey, de dochter van een bankier, was gehuwd met Anthony Dynsal, de jongste zoon van sir Albert Dynsal, voormalig rechter en lid van het House of Lords. Anthony kan dankzij de bruidsschat van zijn vrouw een succesvol architect worden. Maar Marsha kwijnt volledig weg in een liefdeloos huwelijk, waarin haar man haar totaal verwaarloost en liever naar de hoeren gaat. Wanneer ze verliefd wordt op de kunstschilder Philip Annsen, doet Anthony er alles aan om haar te gronde te richten. Als Philip in de gevangenis overlijdt, is ze emotioneel en financieel gebroken. Met geld van haar broer wordt ze op een schip naar Amerika gezet.
De beweegredenen van de twee protagonisten komen langzaam aan de oppervlakte. Samen beginnen Victor en Marsha aan een vreemde relatie.

Commentaar

Dit boek wordt gepresenteerd als een raamvertelling. De auteur heeft dan ook zijn schrijfstijl enigszins aangepast aan de verteltrant van de Edwardiaanse tijd.
Het leest als een verhaal van Dickens, met dezelfde ingrediënten als romantiek, sociale ellende en dramatische ontwikkelingen. Men heeft hier eveneens te maken met gemene kerels die, net als bij Dickens, grotesk worden uitvergroot. Ondanks die overdrijving, of misschien wel juist daardoor, krijg je een goed beeld van de Engelse maatschappij rond de eeuwwisseling.
De verstandhouding tussen Victor en Marsha wordt heel subtiel uitgewerkt, hoewel het soms koorddansen was op de gevoelens van beiden. Dit heeft de auteur toch op een knappe en ingetogen manier weten te bereiken.

Beoordeling

Het intrigerende verhaal met een romantisch tintje wordt met flashbacks opgebouwd. Men is benieuwd naar de afloop van dit ogenschijnlijke bevreemdende verhaal dat in een climax eindigt. De goed uitgewerkte historische achtergrond geeft een meerwaarde aan het boek.

Uitgeverij Kramat, Westerlo, 213 blz.

Willy Van Damme

Biografie Rudy Soetewey