Danny Beyens: “Date met de dood”

Cover DateMetDeDood (2)(Recensie)
Inhoud

Carina Theeuwes zoekt nieuw levensgeluk op internet, maar dat zal ze snel betreuren. Ze wordt het immers eerste slachtoffer van wat een seriemoordenaar zou kunnen zijn, en dat is niet iets dat je op je cv wil zien staan. Speurders Ward Coppens en Axel Degraaf krabben zich het hele boek achter de oren en in het haar wanneer ze vruchteloos proberen vage sporen in een ruimer kader te plaatsen. Als de dochter van een collega het volgende slachtoffer dreigt te worden, maar net kan ontsnappen, gooien ze het over een andere boeg. Ze zullen de moordenaar in de val lokken met een lokaas. Collega Véronique mag vurig adverteren op de site. Dat loopt echter faliekant af.

Commentaar

Verdachten genoeg in deze wie-deed-het: een ster-volleyballer op de rand van verval, die bonje krijgt met Degraaf. Een frituuruitbater die nooit zijn hemdsmouwen oprolt. “The Kid”, een loser aan de wankele kant van de samenleving, die op het punt staat een drugstransport aan te nemen. De dader profileert zich als “Romeo op zoek naar Juliet” en kan keer op keer de dames in de luren leggen. Op een of andere manier heeft hij iets met hun ogen, die hij zonder pardon uit de oogkassen schept. Iets wat menig getuige niet graag navertelt.

Beyens heeft ook oog (sic) voor zijn personages. Hij laat Coppens balanceren op het randje van norsheid, maar schenkt Alex Degraaf, het broekje van het speurdersduo, de zwakheden van een man die zijn ogen niet in zijn zak heeft. Degraaf valt trouwens als een blok voor Natasja, het hulpje bij de frituur, wat hem enkele supplementaire brommetjes oplevert van zijn chef.

Beoordeling

Kundige stijloefening van een overbekend genre. De twee inspecteurs krijgen wel genoeg vlees aan hun botten en zullen ongetwijfeld hun schare fans verzamelen. Hoewel er buiten het vinden van lijken en het over en weer rijden tussen verdachten en plaats delicten weinig gelegenheid is voor echte actie. Misdaad in de Kempen, het doet wat denken aan Midsomer Murders, zeg maar de Britse Kempen, waar de lijken ook met bosjes uit de kasten vallen.

Raymond Rombout

Date met de dood, uitgeverij Kramat ( 2008)

Biografie Danny Beyens