Patrick De Bruyn: “Buren”

Buren is de elfde misdaadroman van Patrick De Bruyn (1955), die hiermee zijn deskundigheid als thrillerauteur etaleert. Ook deze thriller is kenmerkend voor de auteur die als bedrijfspsycholoog veel aandacht besteedt aan de menselijke psyche. Met Dodelijk verlangen won hij de Hercule Poirotprijs.

Inhoud

Het verhaal begint zeer intrigerend met een gesprek tussen twee jonge kinderen, de elfjarige Kimberley en de twaalfjarige Tomas. Ze vertelt haar vriendje een geheim dat hij niet mag verklappen. De onschuldige Tomas beseft niet dat zijn buurmeisje het heeft over de incest met haar vader, wat ze met tegenzin gedoogd om haar vader te plezieren.

Vijftien jaar later leidt Tomas een droomleventje. Hij woont met zijn vrouw en twee kinderen in een kast van een villa en heeft een topfunctie in het bedrijf van zijn schoonvader. Wanneer hij met zijn baas op zakenreis naar Parijs vertrekt, herkent hij plots in het station van Brussel de vader van Kimberley, waarvan hij dacht dat die dood was. Dit voorval jaagt hem de stuipen op het lijf, want dit kan zijn hele leven overhoop gooien.

Hij zoekt paniekerig  die man op, waardoor hij zijn trein mist. Vanwege zijn verdacht gedrag wordt hij aangehouden door de spoorwegpolitie. Hij heeft nu heel wat te verklaren. Tomas geraakt meer en meer verstrikt in de vele leugens die hij moet verzinnen om feiten uit zijn verleden toegedekt te houden. Hij dient zich telkens weer uit allerlei compromitterende situaties te redden. Het wordt nog erger als zijn vroeger liefje Kimberley hem na zovele jaren opzoekt. Tomas wordt voor een groot dilemma geplaatst.

Commentaar

Vanaf het begin beseft de lezer dat er in het verleden van Tomas zich erge zaken hebben afgespeeld, die maar geleidelijk aan de oppervlakte komen. Dit wordt door de auteur op een magistrale wijze met mondjesmaat aangebracht. Hij schetst op een doordringende manier de denkwereld van Tomas. Het hele verhaal wordt dan ook verteld vanuit het perspectief van zijn hoofdpersonage.

De dialogen zijn zeer sterk waardoor de personages erg natuurlijk en geloofwaardig overkomen.  De plot is schitterend uitgewerkt, hoewel men hier en daar soms de wenkbrauwen fronst bij niet altijd even logische situaties. Maar het blijft uiteraard fictie. Zoals het hoort, houdt het einde nog een verrassing in petto.

Beoordeling

Een zeer kundig geschreven thriller die zeer lezenswaardig is. De personages zijn levensecht getekend met karakters die we vandaag maar al te goed kennen. Men is echt benieuwd hoe dit spannende verhaal afloopt. Een aanrader.

Uitgeverij Manteau, Antwerpen, 2014, 286 blz.

Willy Van Damme

Biografie Patrick De Bruyn