Ariana Franklin

Ariana Franklin overleden

Ariana Franklin, de auteur van de historische thrillerreeks ‘Mistress of the Art of Death’, is op 77-jarige leeftijd overleden.

Diana Norman – haar werkelijke naam – was al enige tijd ziek en is op 27 januari gestorven. Zij heeft een aantal boeken onder haar eigen naam geschreven maar ze is internationaal bekend geworden met vier historische thrillers rond Adelia Aguilar, een middeleeuwse patholoog-anatoom.

De verhalen spelen zich af in de 12de eeuw, in het Engeland van Henry II. Hij was een kleurrijk vorst en wordt door Franklin met sympathie geportretteerd. Henry II is de geschiedenis ingegaan als de aanstichter van de moord op aartsbisschop Thomas Beckett. Hij was echter ook een bekwaam bestuurder die onder meer de common law invoerde. In het eerste boek wil hij een ‘Master of the Art of Death’ van de medische school van Salerno laten komen om raadselachtige en gruwelijke moorden op kinderen in Cambridge op te lossen. Er worden immers wilde beschuldigingen tegen de Joden geuit en de rust in het koninkrijk komt in gevaar. Ze sturen hem echter een Mistress, Adelia Aguilar. Adelia slaagt erin de misdaad op te lossen en wordt gesommeerd in Engeland te blijven. Dit boek is meermaals bekroond, en wat mij betreft terecht. Franklin slaagt erin de personages en de periode tot leven te laten komen. Ze heeft grondige research naar die tijd gedaan – als voormalig journaliste wist ze ongetwijfeld van wanten – maar haar toon wordt nooit belerend en er zit vaart in het verhaal.

Ook in de volgende delen werkt Adelia in opdracht van de koning. In ‘The Death Maze’ (ook uitgegeven als ‘The Serpent’s Tale’) moet ze de moord op Henry’s minnares Rosamund Clifford (een historische figuur) oplossen. ‘Relics of the Dead’ (Grave Goods) speelt zich af rond de abdij van Glastonbury. Zijn de skeletten die er ontdekt werden die van Arthur en Guinevere? Adelia moet het bewijs leveren. In het laatste deel, ‘A Murderous Procession’, moet Adelia de tienjarige dochter van Henry II vergezellen naar Sicilië. Haar eigen –onwettige – dochter blijft achter aan het hof.

De eerste twee delen zijn vertaald door uitgeverij Van Holkema & Warendorf: ‘Meesteres van de kunst des doods’ en ‘De slangenkuil’.