Anne-Laure Van Neer: “Justine”

Justine_VanNeer

Debuutroman van Anne-Laure Van Neer, genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2015

(Flaptekst)
Hoe ver ga je om je vrijheid te behouden?
Justine De Jager, 75 jaar, zit in de verhoorkamer om een moord te bekennen. Niet uit schuldgevoel maar uit noodzaak: ze wil naar de gevangenis om aan het verzorgingstehuis te ontsnappen.

Inspecteur Verbeke neemt haar getuigenis af. Verbijsterd luistert hij naar haar waanzinnig relaas waaruit blijkt dat Justine voor niets terugdeinst om haar vrijheid te behouden. Vertelt ze de waarheid of is de oude vrouw dementerende?

Uitgeverij Kramat, 2015. 310p.

(Bespreking)
Zoals de cover vermeldt, zoekt de 75-jarige Justine een commissariaat op om een moord te bekennen. Op die manier tracht ze te ontsnappen aan het verzorgingstehuis, dat haar zoon en vooral haar schoondochter voor haar hadden uitgekozen. Justine beschouwt een tehuis als ‘de wachtkamer van de dood’ en wil liever naar de gevangenis, waar ten minste ‘nog aan een toekomst wordt gewerkt’.

Verbeke is toevallig de inspecteur die met de door de commissaris opgelegde ‘tact, geduld en empathie’ naar haar bekentenis moet luisteren. Hij doet alle moeite om haar verhaal te volgen: een opeenvolging van soms ongeloofwaardige gebeurtenissen en voorvallen. Tussendoor mijmert hij over zijn eigen lotgevallen, die uiteindelijk ook in het verhaal een rol blijken te spelen. Het is een relaas dat uiteindelijk moet leiden naar het antwoord op de vraag: heeft die bejaarde dame werkelijk een moord gepleegd of heeft ze een tomeloze fantasie? Op het einde krijgt de plot een verrassende wending.

Anne-Laure Van Neer heeft in ‘Justine’ de confrontatie van een bejaarde dame met een gefrustreerde inspecteur op sublieme manier beschreven. Ze speelt verfrissend creatief met elkaars lotgevallen en creëert voldoende spanning door telkens nieuwe elementen in het verhaal toe te voegen. Door de opgebouwde spanning, gecombineerd met een goed gedoseerde portie humor, wordt de lezer zo naar de ontknoping gestuwd.

Is dit een thriller? Sommigen denken van wel, anderen vinden van niet. In ieder geval is deze roman een bijzonder origineel spannend misdaadverhaal, dat blijkbaar de jury van de Hercule Poirotprijs niet is ontgaan. ‘Justine’ is zeer aangename lectuur en dus een aanrader.

Robert Vandenberghe

Biografie Anne-Laure Van Neer