Christine Bols: “Waverly”

waverlyChristine Bols is een kerstkind van de jaargang 1950. Na enkele adressen belandde ze uiteindelijk in Herselt (B) waar ze nog steeds woont met haar Britse partner. Ze is de trotse oma van drie. Ze begon te schrijven toen ze op pensioen ging, want tijdens haar beroepsleven was er weinig of geen tijd voor geweest. Ze debuteerde op tweeënzestigjarige leeftijd met Vrouwen van Carvallis, boek dat men maar best kan gelezen hebben om je in haar pas verschenen tweede boek Waverly beter te kunnen inleven.

Inhoud

Bols plaatst haar verhalen in Carvallis in de Amerikaanse staat Oregon, een plaats met ongeveer 50.000 inwoners. In datzelfde Carvallis wordt het lichaam van een zwangere vrouw gevonden op de parkeerplaats naast een flatgebouw. Het lijkt erop dat ze zelfmoord heeft gepleegd door uit het raam te springen. Maar wat op een zelfmoord leek, wordt al vlug moord. Inspecteurs Tim Sackley en Mike Delano worden met de zaak opgezadeld. Er komt nog een moord bovenop en beide politiemannen zitten met het hoofd in de handen, het wordt dag- en nachtwerk. Dan komt er plots belangstelling vanuit de FBI die een gruwelijke moord op een regeringsambtenaar en zijn vriendin onderzoeken in het iets meer dan vierhonderd kilometer verder gelegen Seattle in de staat Washington.

Commentaar

Ik weet niet hoe een Amerikaan dit boek zal lezen, ik weet dat ze erg streng zijn en als ze ook maar iets zien dat on-Amerikaans is, wordt het boek al snel naast de Engelsen Peter Cheyney en James Handley Chase gezet die met hun zogenaamde hardboiled boeken het in Amerika helemaal niet maakten – ze schreven hun boeken met de plattegrond van een Amerikaanse stad naast zich – maar tot hun en mijn verbazing het bijvoorbeeld in Frankrijk wel erg goed deden. Als lezer van nogal wat Amerikaanse hardboiled romans, zie ik wel dat Christine Bols het genre beheerst en de dialogen wijzen erop dat Bols misschien wel toneel- of filmdialogen zou kunnen schrijven.

Beoordeling

Alles bij elkaar kun je de 286 pagina’s van Wavererly in één ruk uitlezen. Maar wordt het niet het zoveelste boek over kindermisbruik, ik las net nog het enkele maanden geleden in Engeland verschenen Colour of Corruption van Jacqueline Jacques waarin het thema ook aan bod komt, maar dan in een historisch kader, misschien is dat de oorzaak dat Waverly onder aan de stapel was beland. Foute beslissing, dat geef ik toe.

Uitgeverij Kramat, Westerlo, 2013, € 19,95, 286 p.

Walter Soethoudt

Biografie Christine Bols