Christine Bols: “Vrouwen van Corvallis”

christineBosl‘Vrouwen van Corvallis‘ is de debuutroman van Christine Bols. Ze werd op kerstdag van het gezegende jaar 1950 geboren in Brasschaat. Inmiddels woont ze in Herselt met haar Britse (of blitse?) man. Na een druk beroepsleven kon ze zich eindelijk wijden aan haar liefde voor het schrijven. Zo zijn er nog!

Inhoud

In het Amerikaanse universiteitsstadje Corvallis in de staat Oregon worden gruwelijke moorden gepleegd door een seriemoordenaar. Van bij het begin worden zijn motieven duidelijk gemaakt. Rechercheur Tim Sackley moet met zijn vaste partner David Holloway de zaak oplossen. Wanneer deze laatste een ernstig auto-ongeluk krijgt, is hij voor lange tijd buiten strijd.

Tim Sackley krijgt de vrouwelijke rechercheur Jude Mc Cool, de dochter van een senator, als nieuwe partner. Aanvankelijk botert het helemaal niet goed tussen hen. Maar het wordt duidelijk dat beiden met een zware emotionele verwerking van hun verleden worstelen. Een moeilijke zoektocht naar de gestoorde seriemoordenaar begint. Die laat bij zijn slachtoffers  een aanwijzing achter. In de opengereten buik van de jonge vrouwen wordt telkens een horloge gevonden waarvan het alarm is afgesteld. De rechercheurs komen op het spoor van de spoorwegbediende Jacob Dawson. Maar is hij wel de moordenaar?

Commentaar

Christine Bols plaatste haar moordverhaal in een Amerikaanse staat, omdat ze zich een seriemoordenaar moeilijk in België kon voorstellen. En Dutroux dan?

Toch lijkt het me moeilijk om als Vlaamse schrijfster een misdaadverhaal te brengen dat zich ergens in Amerika afspeelt. De omgevingsfactoren van een typische Amerikaanse maatschappij komen maar karig aan bod, hoewel je voelt dat er een degelijke research is gebeurd. Maar toch.

De plot is wel sterk uitgewerkt in de stijl van de Angelsaksische thrillers. Naar eigen zeggen is de Amerikaanse misdaadschrijver Michael Connelly haar grote voorbeeld. Zijn speurder Harry Bosch (ja, inderdaad genoemd naar de beroemde Brabantse schilder Hieronymus Bosch met zijn duistere schilderijen) is het type ‘ruwe bolster in een blanke pit’. Haar speurder Tim Sackley werd naar hem gemodelleerd. Bols heeft daarbij de persoonlijke problemen in het leven van een politieman niet vergeten.

Beoordeling

Dit boek is geen echte whodunit waar de moordenaar binnen een select groepje moet worden gezocht. Het is een rechtlijnige uitwerking van een moordonderzoek in al zijn stadia. Dit debuut is veelbelovend, want de plot is sterk opgebouwd en de spanning is te snijden. Wat wil je nog meer?

Kramat, Westerlo, 2012, 278 blz.

Willy Van Damme

Biografie Christine Bols