Hubert Van Lier: “Voltaire en de Van Goghcombine”

hubertvanliervangoghRECENSIE
Hubert Van Lier is met deze thriller aan zijn vierde verhaal met onderzoeksrechter Petra Van Geninden en commissaris Marnix Van Velthoven in de hoofdrollen.

Inhoud

Met een inbraak bij schrijver Fernand Clerckx zit je onmiddellijk in het verhaal. Waarom moet een onervaren inbreker het huis overhoop halen? Er blijkt niets gestolen. Waarom heeft men de schrijver met een smoes uit zijn huis gelokt? Waarom vraagt men hem in een vreemd telefoongesprek of hij Mercier in Montalivet kent? Hij had een afspraak met Paukenberg die niet kwam opdagen.
Als Kees van Lorkhoven, expert van het Amsterdamse van Goghherkenningsbureau ook met een smoes naar Antwerpen is gelokt volgen de misdaden elkaar op. Een moord in Frankrijk, een vluchtmisdrijf met dodelijke afloop lijken eerst verschillende voorvallen die het sterke team van Marnix Van Velthoven op hun werktafel krijgen. Maar gaandeweg groeit door het gezamenlijke speurproces met onderzoeksrechter Petra van Geninden het inzicht dat de zaken met elkaar verbonden zijn. Alles draait om tekeningen, schetsen van de schilder Vincent van Gogh, in het bezit van Nederlanders, Fransen, Vlamingen, Britten…
Het Amsterdamse van Goghherkenningsbureau weigert herkenningen van echtheid uit te schrijven. Maar als het bureau zelf zulke werkjes begint aan te kopen, komen andere geïnteresseerden in actie. Er is inderdaad veel geld te verdienen met kunst. Zeker als je als bankier over geldstromen beschikt waarmee je op de geldmarkt aardig wat  kunt speculeren.
Krijgen Marnix en Petra de zaak opgelost? Niet simpel als ze er achter komen dat hun hoofdcommissaris erbij betrokken is en ze daardoor hun werk gehinderd zien. Zal het duidelijk worden dat de Halewijnbank en vooral dan zijn directeur bij al deze zaken betrokken is? Zal de professionele samenwerking tussen onderzoeksrechter en commissaris ook hun amoureuze band versterken?

Commentaar

Wie graag actualiteit, misdaad, stad Antwerpen en liefde in een spannend boek wil lezen, kiest met deze thriller zeker voor een aantal uren aangenaam leesgenot. De auteur slaagt erin de spanning tot het einde vol te houden, waarna de puzzel netjes in elkaar valt.

Beoordeling

In mijn uitgave vond ik het ten zeerste jammer een vijftal zetfouten te moeten lezen. Verdient een Vlaamse misdaadroman dan geen nauwgezette correctiebeurt?

Artus, 2012, 272 p.

Els Abrath

Biografie Hubert van Lier