Karin Descendre: “Leid ons niet in bekoring”

lijdonsnietinbekoingKarin Descendre is juriste van opleiding. Ze groeide op in Gent waar ze haar verhaal dus situeert.  Met ‘Leid ons niet in bekoring’ maakt ze haar debuut in het thrillergenre.

Inhoud

Het luguber verhaal wordt opgesplitst in twee delen. Het eerste deel speelt zich af in 1994. Op een bouwwerf wordt het lijk van een jonge vrouw Cathy Demornant aangetroffen. Haar naakte lichaam is zwaar verminkt. Op een muur staat een pentagram in bloed getekend. De Gentse commissaris Callens wordt op de zaak gezet en moet onderzoeken of hier satanische krachten mee gemoeid zijn.

Bij een inval van de politie op een zwarte misviering wijst een informant Yves Demey als de moordenaar aan. Hij wordt gearresteerd en veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf. In zijn cel pleegt hij zelfmoord. De zaak is gesloten.

In het tweede deel zijn we 14 jaar verder. Een nieuwe gruwelijke moord op een jonge vrouw doet denken aan die van Cathy Demornant. Ook hier treft de politie een pentagram aan met bloed op de grond getekend. Door de opvallende gelijkenis wordt de vroeger zaak heropend. Men kan dus spreken van een ‘Cold Case’ scenario.

Commissaris Callens komt tot het besef dat hij met een seriemoordenaar te maken heeft. Zijn onderzoek geraakt in een stroomversnelling wanneer nog andere moorden aan het licht komen.

Commentaar

Dat Karin Descendre weet hoe een onderzoek van de politie, wordt duidelijk als je weet dat haar vader, broer en partner commissaris zijn. Wat een bron van informatie voor een misdaadauteur! Tot in de kleinste details wordt het speurwerk van de politie weergegeven.  Karin laat ook de speurders tot leven komen met hun eigen privé-problemen waarmee ze worstelen.

Het ego-gehalte van de magistraten en politiekers wordt door haar fijntjes op de korrel genomen. Uiteraard ook weer niet vreemd aan haar opleiding.

Ze bewijst dat er een grondige research is gevoerd rond de ‘Maleus Maleficarum’. De ‘Heksenhamer’ speelt dan ook een belangrijke rol in het verhaal.

Beoordeling

De realistische uitwerking van levensechte personages wordt gecombineerd met een luguber verhaal over demonische krachten.
Deze debuutroman is veelbelovend.

Manteau, Antwerpen, 2013, 240 blz.

Willy Van Damme