Recensie: ‘Labyrint’ van Johan Deseyn

labyrintVan Johan Deseyn weten we dat hij steeds weer experimenteert in zijn duistere thrillers. Met ‘Labyrint’ is hij er alweer in geslaagd om de reële wereld te vermengen met zijn fantasie.

Inhoud

Stanley Daniel Priscuss is ontwerper van exuberante kunstwerken en spelen. Samen met zijn broer Edian en diens vriendin Ally-Ann leidt hij een gelukkig leventje in het centrum van New Venice. Tijdens de voorstelling van zijn nieuwe creatie “Labyrinth Of Hell” stelt Stanley vast dat zijn creaties niet louter fantasie zijn. Hij gaatop zoek naar verduidelijking. De vrouw die hij “gezien” heeft tussen de figuranten bij de voorstelling van zijn nieuwe spel brengt hem helemaal in de war. Stanley is helemaal weg van haar, maar hij moet vaststellen dat zij geen creatie is van hem. Bestaat er dan nog iemand zoals hij?  Hij wil en zal alles in het werk stellen om deze dame te vinden. Hij kan zich op niets anders meer concentreren dan op de jacht op de vrouw. Zelfs zijn ‘werk’ lijdt onder deze zoektocht.Lucius Delvecchio, de enige vriend van Stanley, probeert hem toch te sturen, zodat hij zijn aandacht weer naar zijn werk brengt. Lucius is niet alleen de vriend, maar ook zijn manager en de conciërge van zijn gebouw, kortom de rechterhand van de kunstenaar. Lucius roept de hulp in van Edian, de broer van Stanley en van Ally-Ann om zijn baas, die zich ondertussen helemaal heeft laten gaan in de zoektocht naar zijn ‘verschijning’, weer aan het werk te krijgen. De opeenvolgende ‘vreemde’ misdaden moeten door de politie van New Venice worden onderzocht. Cristy Bogartson en Warren Hillman, de plaatselijke agenten, stellen vast dat er telkens weer mensen verdwijnen, als het ware in rook, of is het in vuur?, opgaan. Uiteindelijk komen de personages allemaal terecht in ‘Obscurion’, de fantasiewereld van Stanley Daniel Priscuss.

Commentaar

Je wordt als lezer van in het begin van het verhaal al geconfronteerd met verschillende gebeurtenissen. Telkens wordt iemand de keel overgesneden. Het boek zit vol met verrassende wendingen. Gelukkig vinden de duistere gebeurtenissen enkel plaats in de fantasie van de schrijver. Je mag er niet aan denken dat dit in het echte leven zou kunnen gebeuren.
Ook de manier waarop de personages aangevallen worden is heel apart, bv.: “De rechtopstaande lichtstrook werd breder tot het uiteindelijk een grote zuil van dansend vuur leek en een verblindend licht uitstraalde. Toen iemand heel abrupt en totaal onverwachts dwars door het vuur sprong en hem aanviel, kreeg Lucius de tijd niet om bang te zijn.”
Tijdens het lezen wordt de lezer constant heen en weer getrokken tussen de fantasie en de werkelijkheid.

Beoordeling

Johan Deseyn heeft met Labyrint alweer een duistere thriller afgeleverd die voor de liefhebbers van het genre een aanrader is.

Uitgeverij Kramat, Westerlo, 2012, 492 blz.

Ludo Geluykens