Bert Bergs: “Het duivelse recept”

hetduivelsereceptBert Bergs is het alias van Robert Vandenberghe (geboren Oostende, 1945).  Hij was hoogleraar fysica aan de Universiteit Gent. Nadat hij in 2011 zijn wetenschappelijke carrière heeft stopgezet, wierp hij zich naast zijn muzikale hobby ook op het schrijven van misdaadverhalen. ‘Het duivelse recept is zijn eerste thriller. De inspiratie zocht hij in zijn wetenschappelijke loopbaan en zijn buitenlandse reizen.

Inhoud

Katrien, de dochter van Karel Van Den Heede, hoogleraar in de organische chemie aan de Universiteit Gent, wordt bedreigd met de ontvoering van haar zevenjarig zoontje. Ze weet eerst niet waarom. Men heeft het gemunt op een schoolschriftje met een glanzende zwarte kaft dat aan haar vader toebehoorde. Die was bijna twintig jaar eerder omgekomen bij een chemische proef op de universiteit. Zij ontdekt dat in dit oude schriftje heel wat ingewikkelde formules en berekeningen staan die een duivels recept uitmaken.
Geleidelijk aan wordt het duidelijk dat duistere figuren uit Libië en Egypte het gevaarlijke recept in handen willen krijgen. Het blijkt om een krachtiger springstof te gaan, interessant voor terroristische aanslagen.
Een bevriend freelance journalist Marc Ackein probeert haar te helpen, maar maakt eerst de zaken nog wat gecompliceerder dan ze al waren. Er vallen dan nog heel wat doden. Hij neemt nu de volle verantwoordelijkheid om de zaak op te lossen. Ackein geraakt daarbij verzeild in een web van intriges.

Commentaar

Het werkterrein in de verhalen van Bert Bergs blijft de Universiteit Gent. Een verstandige keuze. Dit komt het realisme en de authenticiteit van het verhaal ten goede. Vanwege zijn universitaire achtergrond voelt hij zich dan ook als een vis in het water bij de uitwerking van het verhaal.
Anderzijds speelt die achtergrond hem soms wel wat parten. Zinswendingen als ‘mede door praktische redenen in het kader van’ komen nogal zwaar over. De vertelstijl mag dus wel wat meer ‘jazzy’ zijn!
Toch zit de plot goed in mekaar en het blijft spannend tot het einde. De vele details over de plaatselijke gewoonten en situaties in Libië en Egypte maken het verhaal geloofwaardiger.

Beoordeling

Dit is een veelbelovend debuut. De freelance journalist Marc Ackein lijkt de spilfiguur te worden in de verhalen van Bert Bergs. We kijken uit naar zijn volgende spannende avonturen, net zoals bij Kuifje!

Bola literair, 2013, 197 blz.

Willy Van Damme

Biografie Bert Bergs