Jos Pierreux: Graaiers en snaaiers

graaiers en snaaiers(Recensie)
Graaiers en Snaaiers is het tiende boek van Jos Pierreux dat zich afspeelt in Knokke met in de hoofdrol speurder Luk Borré.

Inhoud

John Van Parijs die werkzaam was als afwasser in een gerenommeerd restaurant in Knokke, had die avond zijn ontslag gegeven. Op de terugweg naar huis, met de fiets, werd hij aangereden door een Jaguar. De bestuurder van de Jaguar was een al wat oudere man in gezelschap van een jong meisje. John Van Parijs wist onmiddellijk dat het meisje een hoertje was.

Nadien wordt door een politiepatrouille een auto aangetroffen met daarin een vooraanstaand politicus, met naast zich het lijk van zijn echtgenote. Alle feiten en waarnemingen wijzen op een moord in de relationele sfeer, maar de man doet geen beroep op een advocaat en weigert te praten. Hij beweert gewoon dat hij zijn vrouw vermoord heeft. Inspecteur Borré vindt het verhaal van de bekentenis verdacht en trekt op onderzoek in het exclusieve Knokke. Burgemeester Lippens komt op het politiekantoor eisen om het onderzoek stop te zetten. Dit heeft een omgekeerd effect op de speurder.

Een bende is bezig met het beroven van oudere dames in Knokke. Burggraaf Lippens eist dat de politie deze zaak onmiddellijk oplost.

Deze drie verhaallijnen vormen de basis van dit spannend boek.

Commentaar

Zoals steeds botst inspecteur Luk Borré met zijn superieuren en met graaf burgemeester Leopold Lippens.
De humor van Jos Pierreux is ook in dit verhaal weer zichtbaar aanwezig. Een verslaggever van een plaatselijke krant confronteert Burgemeester Lippens met het volgende feit :
“Volgens de oppositie vervuilen de meeuwen het peperdure kunstwerk met de Wuivende Krabben van Panamarenko in het Zegemeer, wat ga je daar aan doen?”
“We zullen de vogels een pamper aan doen”, zegt Lippens

Ook de politiek krijgt er alweer van langs :
“Het halve halfrond laat zich manipuleren, uit hebzucht en uit angst. Politici worden overtuigd om op maat gemaakte wetten te stemmen, met koffers vol cash geld en dreigementen. Wie benaderd wordt en niet mee wil werken, zit met de daver op het lijf.”

Beoordeling

Jos Pierreux bewandelt ook in dit verhaal weer zijn gekende paden. Een verhaal dat speelt in de omgeving van Knokke met regelmatige zijsprongen naar de politiek en de hedendaagse actualiteit.
Door de drie verhalen door elkaar te mengen blijft het boek spannend tot het einde. De liefhebber van een thriller waar ook humor belangrijk is zal van dit nieuwe boek alweer innig genieten.

Uitgeverij Houtekiet Antwerpen. 2013, 359 blz.

Ludo Geluykens

 

Biografie Jos Piereux