Recensie: ‘Giftige vlinders’ van Luc Deflo

giftigevlindersGiftige vlinders is al het 22 ste boek van Luc Deflo.

Inhoud

Rik Leboeuf is een gelukkige veertiger die getrouwd is met Ghislaine een consulente bij het Antwerpse  OCMW. Samen hebben ze een dochter van vijftien jaar, Joni. Het gezin Leboeuf woont in de Seefhoek in Antwerpen, in de Constitutiestraat .

Rik is een zelfstandig verwarmingsinstallateur van het betere type. Hij gebruikt enkel hoogwaardig materiaal en heeft dus liefst ook enkel klanten die zich in de betere kringen bevinden. Mensen met geld dus, die al hun rekeningen direct betalen.

Op een dag krijgt hij de vraag om een warmwaterboiler te komen herstellen bij Carina Misutra. Carina woont slechts enkele straten bij Rik vandaan. Tegen zijn principes in gaat hij toch een kijkje nemen.
Die dag verandert zijn leven totaal. Rik geraakt in de ban van zijn nieuwe liefde, de mooie Carina. Hij heeft helemaal geen aandacht meer voor zijn gezin. Zijn vrouw vervreemdt van hem en zijn dochter komt in problemen.

Het sprookje duurt tot hij op een dag geen contact meer kan krijgen met Carina. Ze neemt de telefoon niet meer op, sms-jes worden niet meer beantwoord en op zijn mails komt ook geen reactie meer.
Rik reageert hierop als een geobsedeerde.

Commentaar

Deflo weet als geen ander de lezer te boeien.
Het is prettig om te zien hoe hij in dit verhaal het Engels op een sappige manier vermengt met het Nederlands :
“Nice to hear from u. En wow, je had me goed te pakken door zo eerlijk te zijn. Doesn’t happen too often in vrijgezellenworld.”
Ook de wijze waarop hij de mails letterlijk afdrukt in de tekst maakt de situatie waarin Rik zich bevindt duidelijk.
Het onderwerp van deze nieuwe Deflo is natuurlijk ook weer heel actueel. Een mooi meisje dat via de webcam bijverdient, door zich ten dienste te stellen van de mannen. Maar toch vindt ze van zichzelf dat ze niets verkeerd doet.
Beoordeling

Of hij nu schrijft over zijn speurders Deleu en Bosmans of hij beschrijft de lotgevallen van een verwarmingsinstallateur, Deflo weet altijd de lezer te boeien. Dat is ook de reden waarom hij tot de top van de Vlaamse thrillerschrijvers behoort.
De spanning blijft behouden tot op de laatste bladzijde en het slot is alweer verrassend.
De vaste lezers van Deflo zullen dit boek zeer zeker smaken, maar ook de andere liefhebber van een goed spannend boek zal het boek met plezier lezen.

Uitgeverij Manteau, Antwerpen. 2013, 293 blz.

Ludo Geluykens