Belinda Aebi: “Darkroom”

darkrrom(Recensie)
‘Darkroom’ is de vierde thriller van Belinda Aebi met in de hoofdrol de Gentse onderzoeksrechter Maud Gelderman en haar speurders Max en Gijs.

Inhoud

Op 24 maart 2012 zou de 26-jarige Vincent Bracke als fotomodel vertrekken naar New York om het te maken als nieuw gezicht van Armani jeans. Op 23 maart echter wordt zijn lichaam gevonden in de darkroom van ‘The Sunbow’, een erotische club voor homo’s op de oude Schaapsmarkt in Gent. Hij blijkt gewurgd te zijn.
Vincent was een habitué in de club en homo. Zijn lichaam werd gevonden door Jurgen Van Acker, al jaren een hardwerkende vertegenwoordiger in zonnepanelen en een zogezegde brave huisvader met een dochtertje van drie jaar.

Onderzoeksrechter Maud trekt met haar speurders Max en Gijs naar ‘The Sunbow’ en komt al snel tot de vaststelling dat dit een heel apart wereldje is. Men neemt het in de omgeving van deze homo’s niet zo nauw met de trouw en zo komt ze al snel tot de vaststelling dat Vincent betrokken was in een driehoeksrelatie. In het lichaam van Vincent Bracke wordt op twee plaatsen van twee verschillende personen sperma aangetroffen. Dat blijkt van Geert Mortier, de vriend waarmee hij al twee jaar een vaste relatie heeft, en van Dieter Boone een ‘losse’ vriend van Vincent. De speurders ontdekken dat men in de fitnessclub, waar Dieter Boone werkt, anabolica verkoopt. Ook dit spoor moeten ze dus natrekken.
Al snel blijkt dat er aan verdachten geen gebrek is. Geert Mortier, Dieter Boone, Paul Bracke, de vader van het slachtoffer en een fervent homo-hater.

Commentaar

Zoals in haar andere boeken loopt de samenwerking tussen de speurders Max, Gijs en onderzoeksrechter Maud ook nu weer vlekkeloos. Met het onderwerp ‘homohaat’ speelt de schrijfster perfect in op de actuele situatie rond de homo’s.
Het motto van Maud, dat ze op haar speurders wil overbrengen is “aandachtig luisteren, maar vooral goed kijken.” De lichaamstaal is belangrijk bij een ondervraging.
Het hoofdpersonage wordt perfect omschreven in enkele zinnen :
“Hij leefde in drie werelden en bezocht drie locaties : The Sunbow voor de seks, de  Passage om zijn conditie en zijn gewicht op peil te houden, het tai-chicentrum om te ontspannen na een lange dag werken.

Beoordeling

Belinda Aebi beschrijft de leefomgeving van de homo’s in de omgeving van Gent op een manier waarop niemand gebruuskeerd wordt.
Het boek blijft spannend tot het einde.
Voor de liefhebber van een thriller waarin ook de realiteit een rol speelt is dit alweer een aanrader.

Uitgeverij Manteau, Antwerpen. 2013, 279 blz.

Ludo Geluykens

Biografie Belinda Aebi