Bert Bergs: “Cirkel Twaalf”

cirkeltwaalf(Recensie)
Bert Bergs is het schrijverspseudoniem van Robert Vandenberghe. ‘Cirkel Twaalf’ is het tweede boek van deze hoogleraar fysica. Zijn eerste boek is Het duivelse recept (2013). Pas na zijn wetenschappelijke loopbaan is Bert Bergs aan thrillers begonnen.

Inhoud

Op een novemberdag in 2012 stapt Stefan Radev de spreekkamer van huisarts Steven Vincke binnen. Radev is niet ziek! Hij geeft de opzienbarende boodschap dat Stevens vader, Ghislain Vincke in Bulgarije vermoord is. Tot dan was de familie overtuigd dat hij in 2007 bij archeologisch onderzoek in Bulgarije verongelukt was.

Professor Ghislain Vincke  stond in september 2007 aan het hoofd van archeologische  opgravingen in Ravadinovo, een samenwerkingsproject tussen de Bulgaarse en de Gentse universiteit. Hij ontdekt er een Thracische grafheuvel en vindt er onder andere een albasten vaas. Die moet wetenschappelijk onderzocht worden. Na het onderzoek vindt de professor in de vaas een stuk opgerold perkament. Dat stukje perkament wordt hem fataal. Hij komt niet meer levend terug uit Bulgarije.

Steven Vincke wil de waarheid kennen over de dood van zijn vader, zeker nadat de boodschapper enkele dagen later op straat in Gent wordt doodgeschoten. Hij roept de hulp in van zijn vriend en journalist Marc Ackein. Tegen de achtergrond van de Bulgaarse maffia in Gent en Antwerpen en in het bijzonder van ‘Cirkel Twaalf’ gaat deze op zoek. Waar is dat perkament? Waarom is het zo belangrijk, zelfs om er voor te moorden? Met de hulp van een medewerker aan de archeologische faculteit van Sofia zorgt Marc Ackein ervoor dat de waarheid aan het licht komt. En met de hulp van een Belgische politieke figuur worden de schuldigen in Bulgarije gestraft.

Commentaar

In Cirkel Twaalf beschrijft Bergs een intrigerende situatie waarbij de Bulgaarse maffia en Cirkel Twaalf betrokken zijn. In Gent, Antwerpen én in Bulgarije. ‘Cirkel Twaalf’ is een organisatie die in Bulgarije bepaalt wat er politiek gebeurt. Hun praktijken zijn gebaseerd op criminaliteit en geweld. Enkel door zelf de politieke macht in te schakelen kan journalist Ackein de schuldigen laten straffen, nadat hij onderzocht heeft wat de waarheid achter de dood van professor Vincke is.

Beoordeling

Cirkel Twaalf leest zeer vlot, zowel door de gehanteerde  taal en vertelstijl als door de opgebouwde spanning. Het over en weer springen in tijd en plaatsen bemoeilijkte evenwel de rode draad vast te houden. Misschien was er verteltechnisch een betere oplossing?

Uitgeverij Eigenboekenuitgeven, 2013, 210 p.

Els Abrath

Biografie Bert Bergs