Hilde Vandermeeren: “Als alles duister wordt”

HildeVandermeeren‘Als alles duister wordt’ is de eerste psychologische thriller van de bekende jeugdschrijfster Hilde Vandermeeren (°1970). Het boek is in 2013 uitgegeven bij Q, het thrillerfonds van Querido.  Hilde woont met haar gezin in Torhout. Ze studeerde klinische psychologie in Leuven en gaf tien jaar les in het onderwijs. Sinds 2006 heeft ze van schrijven haar beroep gemaakt.

Inhoud

In haar haast om de laatste trein te halen, botst Claire Maenhout op een voetgangersbrug nabij een vrijwel verlaten station tegen een man op. Ze weet niet dat die zopas een moord heeft begaan op een ex-onderzoeksjournalist Roger Berckmans. Enkele dagen later verneemt ze in de pers dat er onder de voetgangersbrug in de struiken een lijk is gevonden. Ze geeft zich als getuige op bij de politie, maar kan vanwege haar prosopagnosie geen gezichten herkennen. Door die gezichtsblindheid moet ze de mensen herkennen aan details als stem, houding, haarkleur of kledij. Dit geeft haar in het dagelijkse leven ook vele problemen. In de schoenenwinkel waar ze werkt heeft ze de grootste moeite om de vaste klanten te herkennen. Ze is echter te fier om haar bazin op de hoogte te brengen van haar handicap die ze bij een auto-ongeluk heeft opgelopen. Haar vriend Gregory verdween nadien uit haar leven om een onbekende reden.

De moordenaar heeft echter geen weet van haar handicap. Hij vreest dat ze hem kan herkennen. Daarom wil hij haar uitschakelen en gaat op zoek naar haar. Zo geraakt Claire verzeild in vele spannende situaties met een hoog Hitchcock-gehalte. Zal Claire kunnen ontsnappen aan de moordenaar die ze zelf niet kan herkennen?

Commentaar

Rond het zeldzame fenomeen van gezichtsblindheid heeft Hilde Vandermeeren een sterk verhaal opgebouwd. Ze heeft haar inspiratie gezocht in haar beroepsopleiding. Altijd een verstandige beslissing om voor je verhaal te putten uit eigen ervaring. Ze heeft ook meerdere verhaallijnen ingelast, die het verhaal soms wat moeilijk om volgen maakt, maar toch essentieel zijn. Ze kan goed vertellen, wat dan ook weer niet verwonderlijk is van een jeugdschrijfster.

Beoordeling

Dit is een prima debuut. De titel alleen al vormt een mooie dubbele bodem die ik niet ga verklappen. Een veelbelovende carrière als thrillerauteur wenkt.

Uitgeverij Q, Amsterdam-Antwerpen, 2013, 248 blz.

Willy Van Damme

Biografie Hilde Vandermeeren